Kızılderililerin direnişi kazandı

ABD'de Kızılderililer'in bölgesinden geçen petrol boru hattına karşı başlattıkları direniş sonunda amacına ulaştı

Google Haberlere Abone ol
Kızılderililerin direnişi kazandı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Kuzey Dakota eyaletinde tartışmalara yol açan ve polis ile bölgedeki Kızılderilileri karşı karşıya getiren boru hattı projesinin durdurulduğu ve yeni bir rotanın belirleneceği bildirildi.

ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE) Sözcüsü Jo Ellen-Darcy, yaptığı yazılı açıklamada, boru hattı projesinin yeni rotanın belirlenmesi amacıyla durdurulmasına karar verildiğini belirtti.

Darcy, "Bu işi sorumlu bir şekilde tamamlamanın en iyi yolu, alternatif bir rota bulmak olacaktır." ifadelerini kullandı. Darcy'nin ofisi, boru hattıyla ilgili gösterilerin başladığı 14 Kasım'da hat inşasının geçici olarak askıya alındığını bildirmişti.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch de yazılı açıklamasında, göstericiler ile polislerin güvenliğinin öncelikli olduğunu, bölgedeki sürecin yakından izleneceğini kaydetti.

3,7 MİLYAR DOLARLIK PROJE

"Dakota Petrol Boru Hattı" projesi, Kuzey Dakota'nın Bakken bölgesinden çıkarılan ham petrolün Güney Dakota ve Lowa eyaletlerinden geçirerek Illinois'e taşınmasını sağlayacak. 4 eyalette 50 ilden geçecek boru hattının uzunluğunun bin 886 kilometre olacağı belirtiliyor.

Kuzey Dakota bölümü hariç büyük oranda tamamlanan 3 milyar 700 milyon dolarlık boru hattının geçiş güzergahı olarak başlangıçta Kuzey Dakota'nın başkentine yakın bir nokta belirlenmişti. Ancak söz konusu rota, başkente içme suyu sağlayan kaynaklara zarar vereceği endişesiyle iptal edilmişti.

KUTSAL MEZARLAR İDDİASI

Projenin Kuzey Dakota bölümünün yaşadıkları yere kaydırılması üzerine protesto gösterilerine başlayan Standing Rock Sioux yerlileri, planlanan bölgede kutsal saydıkları mezarların olduğunu ve çevrenin de büyük zarar göreceğini belirtiyor.

Haftalardır devam eden gösterilere müdahale eden ABD polisi, yüzlerce Kızılderiliyi tutuklamıştı.

Obama yönetimi, kasım ayı ortasında projenin tamamlanması için gereken onayı askıya aldığını, projeyle ilgili bazı müzakerelerin yapılacağını açıklamıştı. Bugün ordudan yapılan açıklamayla, projenin Kuzey Dakota bölümüne yeni rota belirleneceği karara bağlanmış oldu.

Standing Rock Sioux yerlilerinin lideri 2. Dave Archambault, "Bu kararın ardından evlerimize dönmeyi ve kışı evde ailelerimizle birlikte geçirmeyi arzu ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Kuzey Dakota'nın Temsilciler Meclisindeki tek üyesi Cumhuriyetçi Kevin Cramer ise Obama yönetiminin "iptal" kararını eleştirdi. Cramer, "konuyla ilgili daha önce mahkeme kararı olduğunu" ve "Obama yönetiminin hukuksuz iş yaptığını" savundu.

Öte yandan, başkan aday adaylarından Vermont Senatörü Demokrat Bernie Sanders, daha önceki bir konuşmasında "Obama yönetiminin çok doğru bir karar aldığı" açıklamasında bulunmuştu.

Kuzey Dakota Valisi Jack Dalrymple, hafta başında "sert kış koşullarını" gerekçe göstererek yüzlerce çadır kuran göstericilerin bölgeyi terk etmelerini istemişti. Ordu da önce halen gösterilere devam edenlerin tutuklanacağını açıklamış ancak hemen sonraki gün böyle bir planlarının olmadığını bildirmişti.

Bugün açıklanan karar, Standing Rock Sioux yerlileri için bir "zafer" ve "federal hükümetin kararını değiştirtecek bir kararlılık göstergesi" olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar

yeşiltüy Hele şükür sonunda..