Kişisel veriler kanunun ilk beş maddesi geçti

Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kanun tasarısının ilk beş maddesi Genel Kurulda kabul edildi

Google Haberlere Abone ol
Kişisel veriler kanunun ilk beş maddesi geçti

TBMM Genel Kurulunda Kişisel Verilerin Koruması Kanun Tasarısı'nın ilk beş maddesi kabul edildi.

Kişisel verilerin işlenmesinde, başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyenlerin yükümlülükleri ve uyacakları usul ve esasları düzenleyen tasarının kabul edilen maddelerine göre, kişisel veriler ancak usul ve esaslara uygun olarak işlenebilecek.

Kişisel verilerin işlenmesinde; "hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma, doğru ve gerektiğinde güncel olma, belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme, işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma, ilgili mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilme" ilkelerine uyulması zorunlu olacak.

Kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek. İlgili kişinin açık rızası aranmaksızın, şu şartlardan en az birinin varlığı halinde veriler işlenebilecek:

"- Kanunlarda açıkça öngörülmesi,

- Rızasını açıklayamayacak durumda bulunan veya rızasına hukuki geçerlilik tanınmayan kişinin, kendisinin ya da bir başkasının hayatı ve beden bütünlüğünün korunması için zorunlu olması,

- Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması,

- Veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması,

- İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması."

Tasarının ilk beş maddesinin kabul edilmesinin ardından Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşime ara verdi.

GÖRÜŞMELERİN TAKVİMİ

Aranın ardından TBMM Danışma Kurulunun 2016 yılı bütçesinin Genel Kurulda görüşülmesine ilişkin takvimi içeren önerisi kabul edildi.

Buna göre 2016 yılı bütçesinin görüşülmesine Genel Kurulda 26 Şubat Cuma günü saat 14.00'te başlanacak. Genel Kurul resmi tatil günleri de dahil her gün saat 11.00'de toplanarak günlük programının bitimine kadar çalışacak. Bütçe görüşmeleri 13 gün sürecek. Genel Kurul bütçenin son günü olan 9 Mart Çarşamba günü de saat 14.00'te toplanacak.

Bütçenin tümü üzerinde ve son gün yapılacak konuşmalarda gruplar ve hükümet adına birer saat, kişisel konuşmalar için ise 10'ar dakika süre verilecek.

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Danışma Kurulu önerisinin kabul edilmesinin ardından birleşimi, HDP'nin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği iki ayrı gensoruyu görüşmek için 23 Şubat Salı günü toplanmak üzere kapattı.

Yorumlar