Kirlenen 'Dünya'nın kelebeklerdeki izi

Sanayi devriminin getirdiği kirliliğin en önemli etkilerinden biri beyaz kelebeklerin zaman içinde siyaha dönüşmesi oldu

Google Haberlere Abone ol
Kirlenen 'Dünya'nın kelebeklerdeki izi
Bilim insanları, İngiltere'de Sanayi Devrimi sonrası benekli gece kelebeklerinin hava kirliliğinin de etkisiyle tamamen siyaha dönüştüğünü ortaya çıkardı. 

Liverpool Üniversitesi'nden Dr. Ilik Saccheri,  kelebeğin kaydedilen ilk mutasyon sürecinin 1819'da başladığını belirtirken, siyah kelebeklerin de ilk olarak 1848'de Sanayi Devrimi'nin başkenti sayılan Manchester'da görüldüğünü söyledi. 

Saccheri, benekli kelebeklerin de yüzyılın başından itibaren özellikle sanayileşen kuzey bölgelerinde mutasyon geçirerek siyah kelebeğe dönüştüğünü belirtti. 

Bunu bilimsel tabiriyle 'zıplayan gen' mutasyonu olarak açıklayan Dr. Saccheri, "Zıplayan gen fenomeni, DNA'nın büyük bir bölümünün bir genomdan kopyalanıp, başka bir genoma yerleştirilmesi demek. Bu gendeki bir bozukluk nedeniyle oluşur." dedi. 

Saccheri, çalışmalarının 15 yıl sürdüğünü de ekledi.

İngiltere'de 1952'de tarihe 'Büyük Duman' olarak geçen hava kirliliğinde 4 bin kişi hayatını kaybedince, hava kirliliğini önlemek için hazırlanan temiz hava düzenlemesi 1956'da parlamentodan geçti. 

Kaynak: Reuters

Yorumlar