Kentsel dönüşümdeki aç gözlülük vatandaşı mağdur ediyor

Vatandaş için başlarına yıkılacak evlerden kurtulup yeni bir eve kavuşma umudu olan kentsel dönüşüm, 'aç gözlü' firmalar için ise rant kapısı oldu

Google Haberlere Abone ol
Kentsel dönüşümdeki aç gözlülük vatandaşı mağdur ediyor
Mustafa Güneş / Haber Merkezi 

İstanbul'da son yıllarda hükümetin de desteğiyle hızlanan kentsel dönüşümde yüklenici firmaların 'aç gözlülüğü' nedeniyle vatandaş mağdur oluyor. Yüzlerce milyon dolarlık projeler yapan ülkenin önde gelen inşaat şirketleri, kentsel dönüşümden elde ettikleri milyon dolarlarla yetinmeyerek sürekli daha fazla kazanmak için girişimlerde bulunuyor, yetkililerden daha fazla rant için taleplerde bulunuyor. Tabi bu arada da olan vatandaşa oluyor. Evlerini firmalara teslim eden vatandaşlar, bir an önce taşınmak istedikleri evlerinin firmaların elinde belediyeler ve hükümetle pazarlık malzemesine dönüşmesinden şikayetçi. 

ÖRNEKLERDEN BİRİ TOPKAPI İETT BLOKLARI

Son olarak İstanbul'un Zeytinburnu İlçesinde yetkili organlar tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen İETT Blokları'nda da benzer bir durum yaşanıyor. Binaları yıkılmak üzere olan İETT Blokları aşırı riskli olduğu için daha önce belediye tarafından mühürlenmişti. Ancak daha sonra ev sahipleriyle YDA Group isimli şirket arasında yapılan anlaşma kapsamında evlerin iki yıl içinde yıkılarak yerine yenilerinin yapılacağı belirtilmişti. Anlaşmadan sonra mühürlenen evler de yeniden açıldı. Vatandaşlar yıkılmak üzere olan binalara taşındı. Muhtemel bir deprem anında binaların yerle bir olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 



İKİ YIL GEÇTİ PROJEDEN ESER YOK

2014 yılında 252 hak sahibiyle anlaşarak bir yıl sonra projeyi başlatacağı sözünü veren YDA Group isimli inşaat firması, sözleşmenin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hala hiçbir adım atmış değil. Şirket neden adım atmadığını hak sahiplerine detaylı bir şekilde açıklayamıyor; ancak hak sahiplerinin anlattığına göre belediyenin bölge için belirlediği emsal değeri şirketi tatmin etmediği için şirket emsal değerinin daha da arttırılmasını istiyor. 

YÜKSEK BİNALARI KALDIRAMAYACAK BÖLGE

İstanbul'un tarihi yarımadasının hemen yanıbaşında bulunduğu için yüksek binaların silueti bozacağından endişe ediliyor. Şirketin daha fazla kat yapabilmek için belediye ile pazarlık yaptığı, hatta Ankara'da bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunmaya çalıştığı biliniyor. Şirketin belediye ve bakanlıklarla, daha fazla kazanç için yaptığı pazarlıkların yakın bir zamanda büyük bir felakete yol açmasından endişe ediliyor. Çünkü çürük binalarda hala vatandaşlar oturuyor. Yaşanacak muhtemel bir faciadan kimlerin sorumlu olacağı ise bir muamma. 

HAK SAHİPLERİ İSYAN EDİYOR

YDA Group'un daha fazla rant için beklettiği hak sahipleri, ülkenin büyük projelerine imza atan, hatta İstanbul Finans Merkezi'nin temel atma töreninde Başbakan Binali Yıldırım ile yan yana poz veren şirketin oyalamalarına isyan ediyor. 

Hak sahiplerinden F. B., "Evimize dönmek için 2,5 yıldır mücadele ediyoruz. Bugün yarın diye oyalandık. En sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyes'nden bizi toplantıya çağırdılar. Toplantıda Dünya Bankası'ndan yetkileler sandığımız adamlar, Türkiye'den bir danışmanlık şirketinin çalışanları çıktı. Meğer piyasa araştırması yapıyorlarmış. Evimize döndüğümüzde cam, çerçeve, musluklara kadar her şey çalınmış. Yaşadıklarımız nedeniyle psikolojik tedavi görüyoruz." diye konuştu. 

BÜYÜK PROJELERDEN FIRSAT BULAMIYORLAR MI?

Mağdur haksapihlerinden bazılar ise YDA isimli şirketin devletten aldığı büyük ihalelerle uğraşmaktan kendilerine sıra gelmediğini, şirketin daha çok rant sağlayıncaya kadar bekleyeceğini belirtiyor.  



İSTANBUL'A YENİ BİR HANÇER OLUR

Topkapı'nın merkezinde, tarihi surlara yakın noktada bulunan İETT Blokları'nın YDA Group'un istediği şekilde yüksek kulelerden oluşurse siluet tartışmalar yeniden başlar. Şirketin dediği olursa şayet, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da tartışmalarına katıldığı 16/9 Kuleleri'nin yaptığı gibi, tarihi yarımadanın silueti bir kez daha bozulur. Bu da yeni tartışmaları beraberinde getireceği gibi, kulelere izin veren belediye ve hükümet de yeniden hedef haline getirilecek. 

 

Yorumlar