İstanbul neden göle döndü? Uzmanlar cevapladı

Uzmanlara göre şehrin göle dönmesinin en büyük nedeni betonlaşma. Suyun toprakla buluşmasını önleyen betonlaşma su toplanmasına neden oldu. Bu da olağanüstü durumlarda şehrin göle dönmesine yol açtı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul neden göle döndü? Uzmanlar cevapladı

Sonhaberler | Haber Merkezi

İstanbul'da dün ani şekilde bastıran sağanak yağmur şehri adeta göle çevirdi. Şehrin birbirin uzak mesafelerdeki noktalarında birbirine benzer manzaralar ortaya çıktı. Can kaybının yaşanmamasının en büyük teselli olduğu İstanbul'da büyük miktarda maddi hasar meydana geldi. Peki İstanbul neden göle döndü. Habertük'te yer alan habere göre İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, İstanbul’da kuvvetli yağış sonrası ortaya çıkan fotoğrafı ve etkenlerini değerlendirdi.

“Öncelikle bunu tabii ki bir afet olarak, normal standartların üzerinde bir yağış olarak görmek gerekiyor” diyen Kahraman’a göre yağışla oluşan seller ve yaşanan mağduriyetlerin de başlıca nedenleri özetle şöyle:
 
- Fizibilite çalışmaları: Olağanüstü koşullar fizibilite çalışmaları yapılırken tanımlanmamış. 
 
Yani fizibilite çalışmalarıyla mevcut koşullar uyuşmadığı için, buna göre bir projelendirme süreci yaşanmadığı için bu sorunla karşı karşıya kalıyoruz.


- Aşırı betonlaşmanın olmadığı toprak zeminin çoğunlukta olduğu bazı bölgelerin de göle dönüşmesi, uzmanların betonlaşma iddiasının tek başına yeterli olmadığını ortaya koyuyor. 


- Kontrolsüz yapılaşma: İstanbul’da her yıl imar plan değişiklikleri yapılıyor. Yapıların imar hakları artırılıyor. 
 
Hem nüfus artıyor, hem de altyapıya daha da yüklenmiş oluyoruz. Atık su dahil olmak üzere elektrik, su ve diğer bütün altyapı hizmetlerinden daha fazla abone yararlanıyor. 

Bu yükler altyapıda problemlere neden oluyor. Olağanüstü durumlarda sistem tamamen tıkanıyor.



- Betonlaşma: Şu an İstanbul’un kent merkezinde neredeyse betonla buluşmamış yer kalmadı. Bunlar da suyun toprakla buluşmasını, suyun kayarak kendisine akacak bir alan aramasına neden oluyor.

- Asfaltlaşmanın yarattığı etki: Arnavut kaldırımları suyun toprakla buluşmasını sağlayan yapı birimleridir. 

Hepsini kaldırdık, yerine asfalt döktük. Asfaltı modernizm unsuru olarak gördük. Dünyanın diğer kentlerine gidin, tarihi kent merkezlerinde de yeni gelişen alanlarında da toprakla suyu buluşturan, geçirgen malzemelerin kullanıldığını göreceksiniz.

- Uzmanlar ayrıca rögar kapaklarının yetersiz ve küçük olmasının su birikintisine neden olduğunu belirtti.

Yorumlar