İstanbul'da doğal afetlere karşı hazırlık anketi

İstanbul’da yaşayan halkın doğal afetlere karşı ne kadar hazır olduklarını ve algı düzeylerini tespit etmek için, İstanbul’un 39 ilçesinde toplam 2,460 kişiye yapılan anketin verileri değerlendirilmiş ve aşağıda belirtilen tespitlere varılmıştır.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da doğal afetlere karşı hazırlık anketi

Sonhaberler | Haber Merkezi

İstanbul Beykent Üniversitesi, İstanbul ili Afet Algısı ve Afet Durumu Anket Çalışması, toplam nüfusu 20 milyon kişi olan ilde nüfus yoğunluğunun oransal olarak her ilçe için hesaplanması ve istatistik hesaplamaların yapılması sonucunda bilimsel bir araştırmaya imza attı. Yöntem itibariyle istatistik bir çalışma yapılan anketin soruları hazırlanırken bölge halkının sosyo-kültürel yapısı incelenmiş ve anket soruları bu analizlere göre hazırlandı. Günümüzde vatandaşın fikrinin ve beklentilerinin yapılan/yapılacak hizmetlerde ne kadar önemli olduğunun farkına varıldı. Buda idari yöneticilerin daha kaliteli ve güvenilir hizmet verebilmesi için sıklıkla başvurdukları “vatandaşa danışma” diye tabir edilen saha çalışmalarıyla mümkün.

Bu anket çalışması, İstanbul halkının doğal afetlere ne kadar hazır olduğu tespit edilerek buna göre gerekli önlemlerin alınabilmesi açısından son derece önem taşıyor. İstanbul’da yaşayan halkın doğal afetlere karşı ne kadar hazır olduklarını ve algı düzeylerini tespit etmek için, İstanbul’un 39 ilçesinde toplam 2,460 kişiye yapılan anketin verileri değerlendirilmiş ve aşağıda belirtilen tespitlere varıldı.

ANKETE KATILANLARLA İLE İLGİLİ

1. Ankete katılanların %53’ü kadın, %47’si erkektir.

2. Ankete katılanların %9,87’si 18-24 yaş, %42,42’si 25-34, %30,30’u 35-44 yaştır. %12,26’sı 45-54 yaş, %4,15’i 55’den büyük yaş grubu içermekte.

3. Ankete katılanların %18’i ilköğretim, %56’sı lise, %18’i ön lisans, %5’i lisans, %1,26’sı yüksek lisans—doktora düzeyinde eğitim almış..

4. Ankete katılanların %64’ü evli, %30’ı bekar, %6’sı boşanmış.

5. Ankete katılanların %69,30’u bir işte çalışıyor, %30,70’i ise işsizdir.

DOĞA VE ÇEVRENİN KORUNMASI

1. Son on sene içinde ’’Deprem’’ yaşadığını veya hissettiğini belirtenlerin oranı %93.

2. Son on sene içinde ’’Sel’’ yaşadığını belirtenlerin oranı %8.

3. Son on sene içinde ’’Yangın’’ yaşadığını belirtenlerin oranı %5. (Gerçekleşmemiş yangınlar bu orana dahil değil. )

4. Son on sene içinde ’’Toprak Kayması’’ yaşayanların oranı %4.

5. Son on sene içinde ’’Virüs Salgını’’ geçirenlerin oranı %17,5.

6. ‘’Kendinizi oluşacak herhangi bir afete hazır hissediyor musunuz? ‘’, sorusuna ‘’hayır’’ diyenlerin oranı %98.

7. Şimdiye kadar herhangi bir afet tipi ile ilgili eğitim aldığını belirtenlerin oranı sadece %15.

8. ‘’Şimdiye kadar doğal afetlere hazırlık konusunda eğitimi nereden edindiniz’’, sorusuna cevap verenlerin %46’sı bir devlet kurumundan , %27 ’si bir üniversite kurumundan, %16’sı belediyelerden, %14’ü derneklerden, %7’si ise diğer kurum ve organizasyonlardan aldığını söyledi.

9. ‘’Evinizde afet çantası ile beraber ilk yardım çantası bulunuyor mu? ’’, sorusuna ‘’hayır’’ diyenlerin oranı %98.

10. ‘’Evinizde afetlere hazırlık için almış olduğunuz tedbirler konusunda’’ ankete katılanların %99,98’i evlerinde deprem kaçış planı, yangın kaçış planı, afetler ile ilgili yayın yapan, yangın dedektörü bulunmadığını söyledi.

11. ’’Deprem’’ ile ilgili endişe oranları şu şekildedir; ankete katılanların %16’sı aşırı endişeliyim, %44’si çok endişeliyim, %30’si endişeliyim, %7’si az endişeliyim, %3’ü endişeli değilim cevaplarını verdi.

12. ’’Sel’’ ile ilgili endişe oranları şu şekildedir; ankete katılanların %4’ü aşırı endişeliyim, %7’si çok endişeliyim, %18’sı endişeliyim, %41’ü az endişeliyim, %28’i endişeli değilim cevaplarını verdi.

13. ’’Toprak kayması’’ endişe oranları şu şekildedir; ankete katılanların %2’si aşırı endişeliyim, %4’ü çok endişeliyim, %16’sı endişeliyim, %43’ü az endişeliyim, %28’i endişeli değilim cevaplarını verdi.

14. ’’Yangın’’ endişe oranları şu şekildedir; ankete katılanların %14’ü aşırı endişeliyim, %13’si çok endişeliyim, %37’si endişeliyim, %19’ü az endişeliyim, %17’u endişeli değilim cevaplarını verdi.

15. ‘’Şiddetli Kar ve Şiddetli Rüzgar’’ endişe oranları şu şekildedir; ankete katılanların %0,5’i aşırı endişeliyim, %2’si çok endişeliyim, %5,5’i endişeliyim, %26’sı az endişeliyim, %66’sı endişeli değilim cevaplarını verdi.

16. ’’Virüs Salgını’’ endişe oranları şu şekildedir; ankete katılanların %14’i aşırı endişeliyim, %19’si çok endişeliyim, %8’i aşırı endişeliyim, %39’u endişeliyim, %12’si az endişeliyim, %15’i endişeli değilim cevaplarını verdi.

17. ’’İklim Değişikliği’’ endişe oranları şu şekildedir; ankete katılanların %0,04’ü aşırı endişeliyim, %4’ü çok endişeliyim, %19’u endişeliyim, %32’si az endişeliyim, %44’ü endişeli değilim cevaplarını verdi.

18. ‘’Ankette belirtilen hangisi/hangileri size afet eğitimi vermek konusunda yardımcı olur’’ sorusuna, verilen cevaplar doğrultusunda; ankete katılanların %48’i üniversiteler ve akademik kurumlar veya devlet kurumları, %22’si gazeteler, broşür, radyo, %13’ü Kızılay, %5’i dini kurumlar, %6’sı internet, %3’ü kitap, %2’si konferanslar, %1’i diğer cevaplarını verdi.

19. ‘’Afet sigortası yaptırdınız mı? ’’, sorusuna ankete katılanların %44’ü afet sigortası yaptırdığını, %56’sı ise herhangi bir afet sigortası yaptırmadığını söyledi.

20. ‘’Oturduğunuz yapıya şimdiye kadar Üniversite, Belediye, Devlet Kuruluşu, Özel Firma veya benzeri bir kurum tarafından deprem incelemesi yapılıp yapılmadığı’’, sorusuna ankete katılanların %69,5’i şimdiye kadar oturduğu yerle alakalı inceleme yapılmadığını  söyledi.

21. ‘’Evinizde yapısal olan veya yapısal olmayan çalışmalar yaptırdınız mı’’, sorusuna ankete katılanların %89’u evlerinde yapısal olmayan güçlendirme çalışması yapılmadığını, %93’ü ise herhangi bir yapısal güçlendirme geçiren bir yerde oturmadığını söyledi.

Yorumlar