Dünyada her üç kişiden ikisi temiz su içemiyor

Dünyada 2 milyardan fazla insan güvenli içme suyundan, 4.5 milyar insan ise yeterli sanitasyon (temiz ve hijyenik imkanlar) olanaklarından mahrum durumda.

Google Haberlere Abone ol
Dünyada her üç kişiden ikisi temiz su içemiyor

Dünya Sağlık Örgütü ile UNICEF 12 Temmuz’da Cenevre’de, İçme Suyu, Sanitasyon ve Hijyende Gelişme başlıklı raporlarını bir basın açıklamasıyla duyurdular.

Dünyada 2.1 milyar insan (dünya nüfusunun %30’u) güvenli içme suyundan, 4.5 milyar insan ise (dünya nüfusunun %60’ı) yeterli sanitasyon olanaklarından mahrum durumda.

2000 yılından beri su ve sanitasyon olanaklarının yaygınlaştırılması bakımından önemli gelişmeler yaşanmış olsa da, DSÖ genel sekreteri Tedros Adhanom’un belirttiğine göre bu durum içme suyunun ve sanitasyon olanaklarının sağlıklı ve güvenli olduğu anlamına gelmiyor.

Bu sorun her yıl beş yaşından küçük 361 bin çocuğun ishalden ölmesine yol açıyor, Kolera, Tifo, Dizanteri, Hepatit A gibi hastalıkların önü alınamıyor.

Güvenli içme suyuna sahip olmayan 2.1 milyar insandan 844 milyonu temel içme suyundan bile yoksun. Bu insanlar suyu ev dışındaki kaynaklardan sağlamak zorundalar. Bunların 263 milyonu 30 dakikalık yürüyüşle ancak bir kaynak suyuna ulaşabilirken, 159 milyonu da akarsu, göl gibi yüzey sularını kullanmak zorunda kalıyor.

Sanitasyon olanaklarından yoksun bulunan 4.5 milyar insan aynı zamanda temel sağlık hizmetlerini de yeterli derecede kullanamıyor. 600 milyon insan diğer ailelerin tuvaletini paylaşmak zorunda kalırken, 892 milyon insan ise tuvalet ihtiyacını açık havada gideriyor.

Sahra Altı Afrika’da tuvalet sonrasında ellerini sabunla yıkayabilenlerin oranı ancak %15.

Yorumlar