Çin mavi gökyüzüne hasret

Çin başbakanı Li Keqiang, Çin Halk Siyasi danışma Konferansı’nda Pazar günü yaptığı açılış konuşmasında hava kirliliği üzerinde öncelikle durdu. Başbakan, ısınma ve elektrik üretimi için kömür kullanımının neden olduğu hava kirliliğini azaltmak için sert önlemler alınacağını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Çin mavi gökyüzüne hasret

Sonhaberler | Haber Merkezi
 
Smog denilen kirli hava Çin’in öncelikli çevre sorunu. Özellikle kış mevsiminde Çin’in büyük kentlerinde, insan sağlığı için kabul edilebilir normları kat kat aşan hava kirliliği görülüyor. Ancak 10 günlük konferans Pekin’de güneşli bir havada ve mavi bir gökyüzü altında açıldı. Li, salondaki 3.000 delegeye, raporunda da belirttiği üzere, halkın temiz hava beklentisine yanıt getirmek için alınacak önlemleri sıraladı.
 
Hükümet, gelecek yıldan itibaren kömürü daha az kirletici olacak biçimde işleme tabi tutacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını elektrik şebekesine entegre edecek. Ülke, kömür tesislerine olan bağımlılığına karşın, enerji kaynağı olarak kömür kullanımını 2016’da, arka arkaya 3. yıl olarak azalttı. Şu anda toplam enerji tüketiminin %62’si kömürden elde ediliyor.
 
Ayrıca, sanayi tesislerinin havayı kirletme sorununa eğilineceği gibi, ulaşımda da araçların olabildiğince yenilenmesine ve temiz enerji ile işleyenlerin kullanıma sokulmasına çaba gösterilecek. Resmi veriler, aslında hava kalitesinde 2013’ten beri bir düzelme elde edilmiş olduğuna işaret ediyor. Ancak bunun yeterli olmadığı da ortada. Çin yönetimi halkın temiz hava gereksinimini öncelik kabul edip onu karşılama kararlılığında olduğunu, Li’nin raporuyla belgelemiş oldu.     Çin Uluslararası Radyosu 

Yorumlar