BM dünyayı bekleyen 'su kıtlığı' konusunda uyardı

Dünya nüfusunun üçte ikisinin yaşadığı bölgelerde önümüzdeki yıllarda su kıtlığı yaşanacak. Su kıtlığından en fazla fakir ülkeler etkilenecek.

Google Haberlere Abone ol
BM dünyayı bekleyen 'su kıtlığı' konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Su Raporu'na göre dünya nüfusunun üçte ikisi su kıtlığı bulunan bölgelerde yaşıyor. Bunların yarısı ise dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan'da bulunuyor. BM ve UNESCO'nun birlikte hazırladığı rapora göre 2030'a kadar küresel çapta temiz su talebi yüzde 50 oranında artabilir. Uzmanlar, küresel alanda gittikçe daha fazla hissedilen su kıtlığının, yoğun göçlere hatta “su savaşları”na sebep olabileceği uyarısında bulunuyor. BM Dünya Su Raporu'na göre küresel su tüketiminin yüzde 70'i tarıma harcanıyor.

BM, bir an önce küresel çapta atık su arıtma işlemlerine hız verilmesi çağrısında bulunuyor. BM'ye göre her yıl yaklaşık üç buçuk milyon insan su tedariği ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor. Bunlardan 800 bini kirli su ya da elini yıkama imkanı bulamadığı için hayatını kaybediyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, milyonlarca çocuğun hayatını tehdit eden duruma ilişkin uyarıyor: 2040'a kadar tahminen “neredeyse 600 milyon çocuk son derece sınırlı su kaynaklarının olduğu bölgelerde yaşıyor olacak.” Bu da dünyadaki her dört çocuktan biri anlamına geliyor.

Yardım örgütü Oxfam tarafından hazırlanan bir rapor ise Gazze şeridindeki duruma dikkat çekiyor. Bölgede yetersiz su temini nedeniyle iki milyon kişinin sağlığı tehdit altında. İsrail ablukası nedeniyle 2014'teki Gazze Savaşı'nda tahrip olan altyapı onarılamıyor.

Yorumlar