Bilirkişi Cerattepe'de maden ocağına 'olur' verdi

Cerattepe'de yapılması planlanan maden ocağına mahkeme tarafından atanan bilirkişi, 'olur' raporu verdi

Google Haberlere Abone ol
Bilirkişi Cerattepe'de maden ocağına 'olur' verdi
Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'ndeki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında, geçen Mart ayında yapılan bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan rapor, Rize İdare Mahkemesi’ne ulaştı.

Raporda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi.

Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'de Rize İdare Mahkemesi’nde, ‘ÇED Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme bölgede 14 Mart'ta bilirkişi heyeti ile incleme yaptı. Heyetin hazırladığı bilirkişi keşif raporu Rize İdare Mahkemesi'ne ulaştı.

Bilirkişi keşif raporunda, açık galeri madenciliğinden kapalı galeri madenciliğine geçilmesi ve çıkarılması planlanan cevherin kapalı taşıma kabinli teleferik sistemi ile taşınması halinde çevre zararlarının azalacağı görüşüne yer verildi. ÇED raporunda, toplam 3 bin 314 adet ağaç kesileceği görüşlerini değerlendiren bilirkişi heyeti, teleferik hattının kurulması ve maden ağzından teleferik hattı arasındaki yolun genişletilmesi ile kesilecek ağaç sayısının raporda belirtilen düzeyde oluşacağına işaret etti.

Yorumlar