Beklenen kar ve yağmur düşmeyince barajlar kurudu

Kış aylarına girilmesine rağmen Türkiye'nin birçok bölgesinde beklenen kar ve yağmur görülmedi. Hal böyle olunca birçok noktada barajlar kuruma seviyesine geldi.

Google Haberlere Abone ol
Beklenen kar ve yağmur düşmeyince barajlar kurudu

Sonhaberler | Haber Merkezi

Kış mevsiminin ikinci ayına girilmesine rağmen hala beklenen kar düşmedi. Kar düşmeyince birçok bölgede barajlar ve göller kuruma seviyesine geldi. Adıyaman'da barajların su seviyeleri yüzde 7'ye kadar düştü. Gelinen bu seviye 'ölü hacim' olarak değerlendiriliyor. Çamgazi Barajı'nda su çekilince ortaya çıkan araziler çiftçiler tarafından kullanılmaya başlandı. Arazilere arı kovanları yerleştirildi. Arazilerdeki bitkiler insan boyuna ulaştı. Daha önce sular altında olan yerlere vatandaşlar araçlarla gidiyor. Arazilerde hayvan otlatılıyor. Baraj kanallarından artık su akmıyor. Adıyaman Çamgazi Barajı'nın geçen yıl yüzde 22 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 7'ye düştü. 2017 yılının Ocak ve Şubat ayları son 50 yılın en kurak mevsimi yaşanırken, 2017 yılı Aralık ayı yağış miktarı da bir önceki yıla göre düşüş yaşadı.

2016 yılının Aralık aylında metrekareye 119 kilogram yağış düşerken, 2017 yılının Aralık ayında ise metrekareye 41 kilogram yağış düştü. Adıyaman'da 2015 yılında barajların doluluk oranı yüzde 100 iken, 2016 yılında yüzde 40, 2017 yılında yüzde 22 seviyesine düştü. Barajların doluluk oranı şu anda yüzde 7'ye düştü. Yetkililer, 53 milyon metreküp olması gereken su miktarının 8 milyon metreküpe düştüğünü ve bunun 'ölü hacim' olarak tanımlandığını ifade etti.

Kış mevsimi olmasına rağmen Aralık ayı içerisinde metrekareye sadece 40 kilogram yağış düşmesinin kuraklık sinyali olduğunu belirten Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, çiftçinin tedirgin olduğunu söyledi. Yağış olmaması halinde sıkıntılı bir sürecin başlayacağını kaydeden Şahan, Çamgazi Barajı'nın su seviyesinin her geçen yıl daha da düştüğünü ifade etti.

AVŞAR BARAJINDA SEVİYE İYİCE DÜŞTÜ

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde tarımsal sulamanın yanı sıra bölgenin en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Avşar Barajı’nda su seviyesi alarm veriyor. 1979 yılında yapılan ve 84 milyon metreküp kapasiteye sahip barajda son yıllardaki kuraklık ve vahşi sulama nedeniyle su seviyesi 7 milyon metreküpe kadar düştü.

Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün Türkiye’deki ambarı konumunda olan Manisa’nın Alaşehir ilçesindeki 84 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Avşar Barajı’nda su seviyesi 7 milyon metreküpe kadar düştü. Başta üzüm üreticileri barajdaki su seviyesinin kritik derecenin de altına düşmesinden endişeli. Barajdaki son durum ile ilgili bilgi veren Alaşehir Ziraat Odası ve Alaşehir Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk, “Gediz havzasında tarım yapmaktayız. Bu tarımı yaparken de Avşar Barajı’nı kullanıyoruz. Sulama yaptığımız ürün deseni ise bağcılık. Bağcılık denince ilk akla gelen şey sudur. Su olmayınca tarım olmaz. 1979 yılında hizmete vermeye başlayan Avşar Barajımız o yıllarda 84 milyon metreküp su almaktaydı. Fakat yıllar geçtikçe hava şartlarıyla birlikte geçtiğimiz yılki rakamlara göre baraj seviyemiz 45-50 milyon metreküp seviyelerine geriledi. Şu anda tam kapasiteyle barajımız 60 milyon metreküp su almaktadır. Bu 60 milyon metreküp su ile 35-40 bin dekar arazi sulanıyor. Bir sezon içerisinde bu su tükeniyor. Diğer yıl için hava şartlarına göre durumumuzu değerlendiriyoruz. Geçen yıl havaların kurak seyretmesi sebebiyle 40 milyon metreküp su birikmişti. Bu 40 milyon metreküp 80 gün sulama yapmamıza rağmen ne yazık ki suyumuz bitti. İnsanlar kendi imkanlarıyla, komşularından, derin kuyularından su çekerek ürününün sonunu getirmeye çalıştılar. Eğer ilerleyen yıllarda bu baraja bir önlem alınmazsa, damlama sulamaya geçilmezse gerçekten bu çok zengin topraklarımızda bağcılığın biteceğini düşünüyorum. Bağcılık bittiğinde ise bu 60-65 işletmemiz, gümrüğümüz ne olacak? Karamsar düşünmek istemiyoruz. Burada güzel bir temizlik olursa ve damlama sulama projesine geçilirse eğer bölgemizde en az 35 bin dekarda sulanabilir araziye ulaşmış olacağız. Bu damlama sulama ile bir yılda biten 40 milyon metreküp suyumuz bize 3 yıl boyunca yetecek. Damlama sulama projemizin 2018 yılında ihaleye çıkacağını öğrendik. Bu bizim için sevindirici bir haber" dedi.

Bölgede 3-5 yıl öncesine kadar kimsenin jeotermal enerjinin ne olduğunun farkında olmadığını anlatan Türk, şunları söyledi: "Şu anda jeotermal ile karşılaştık. Biz tabi ki yer altında bulunan yenilebilir enerjinin yer üstüne çıkmasını istiyoruz ama ne yazık ki bazı bölgelerimizde bu jeotermallerin atık suları topraklarımıza, derelerimize karışmaktadır. Bölgemizde 2-3 ppm oranında olan bor oranı, son yıllarda bazı bölgelerde 50 ile 80 ppm oranına çıkmıştır. Borlu toprağı tekrar eski düzenine çevirmemiz için de en az 70 derecelik su ile sulamamız gerekiyor. Bu da mümkün olmayacağına göre topraklarımız günden güne yok olmaktadır."

Kendi gıdasını üretmeyen ülkelerin tam bağımsız olmasının mümkün olamayacağını dile getiren Türk, "Biz de buradan yola çıkarak kendi ürünümüzü üretebilmemiz için Avşar Barajı’ndan damlama sulama ile yararlanıp ürünlerimizi daha bol ve kaliteli almalıyız” şeklinde konuştu.

BALIKESİR ÇAYGÖREN BARAJI KURUDU

Balıkesir’de yağışların bu yıl az olması sebebiyle Çaygören Barajı kurudu. ’Göle girmek yasaktır’ tabelasının altında hayvanların otlaması kuraklığın boyutunu gözler önüne serdi.

Balıkesir ve çevresinin bu yıl az yağış alması sonucu ilginç görüntüler ortaya çıktı. Sındırgı ilçesi sınırlarında kalan Çaygören Barajı’nın kurak hali görenleri şaşırttı. Özellikle Sındırgı-Simav yolunda seyahat edenlerin dikkatini çeken kuraklığın nedeni yağışların az olması ve bölgenin henüz kar yağışı almamış olarak görülüyor. Suların Sındırgı bölgesinde oldukça azaldığı; yaklaşık 20 kilometre ileride bulunan Hisaralan mevkiinde ise suyun hiç kalmadığı görüldü.

Çaygören kırsal mahalle muhtarı Muammer Tavşanoğlu, "Göle baktığınız zaman suyun ne kadar yükseklere çıktığını görebiliyorsunuz. Zaten kış ayları barajda su tutulması dolayısıyla azalma oluyordu ama bu sene normalin çok altına indiğini söyleyebilirim. Baraj normal seviyesinin çok daha altına çekildi, bunun sebebi ise kuraklık" şeklinde konuştu.

Suların tamamen çekildiği Hisaralan mevkiinde işletme sahibi olan Meryem Şahin ise yaşananların tamamen kuraklık ile alakalı olduğunu kaydetti. Şahin, "Buraya Çaygören Barajı diyorlar. Bu sene yağışlar olmadığından kurak geçiyor. Normalde burada su oluyor. Şimdi yok, millet de fasulye ekiyor, darı ekiyor. Normalde su olduğunda balık da oluyor. Biz de balıkçılık yapıyoruz. Bu sene su olmadığından fasulye ektik, onu da hastalık vurdu. Arada bir hayvanlar otluyor burada" dedi.

Kütahya’nın Simav ve Balıkesir’in Sındırgı ilçelerini birleştiren kara yolu kenarında bulunan Çaygören Barajı’nda bulunan tabela ise görenlerin ilgisini çekiyor. DSİ tarafından dikilen ve ’Göle girmek yasaktır’ levhasının arkasındaki boş ve çorak arazi, kuraklığının en belirgin örneği olarak dikkatlerden kaçmıyor.

"BARAJIMIZ KURUMADI"

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Çaygören Barajı'nın suyunun yılın bu dönemlerinde azaldığını belirterek, "Şubat ve mart dönemlerinden başlayarak haziran ve temmuz aylarına kadar su tutar ve en yüksek seviyesine ulaşır. Bu her yıl olan bir durum. Yani barajımız kurumadı." dedi.

Yorumlar