Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Batı Trakya'da

- Çavuşoğlu: - “Türkiye, stratejik konumu, komşuları, kardeşleri ve kendi içindeki dinamikleri ile çok büyük bir gönül coğrafyasına hitap etmektedir”

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Batı Trakya'da

GÜMÜLCİNE (AA) – Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgesinde ve geniş bir coğrafi alanda çok önemli güç kaynağı olduğunu belirterek, “Türkiye, stratejik konumu, komşuları, kardeşleri ve kendi içindeki dinamikleri ile çok büyük bir gönül coğrafyasına hitap etmektedir.” dedi.

Atina’daki temaslarının ardından Batı Trakya’ya geçen Çavuşoğlu, Gümülcine ve İskeçe'de Türk derneklerini ve seçilmiş müftüleri ziyaret ederek Türk azınlık temsilcileriyle bir araya geldi.

Gümülcine’deki temaslarına Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret ederek başlayan Çavuşoğlu, daha sonra kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliğinde (GTGB) hemşehrileri ile hasret giderdi.

GTGB’ye gelişinde çok sayıda soydaş tarafından kapıda karşılanan Çavuşoğlu, konuşmasına “Sizlere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdim” diyerek başladı. Her insanın ömründe unutamayacağı bazı anlar bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Ben de bugün unutamayacağım bir günü yaşamaktayım. Tamamen sizin bağrınızdan çıkmış, burada doğmuş, burada büyümüş, geçmişteki hatıraları ile burayı her daim iliklerine kadar hisseden bir arkadaşınız, bir kardeşiniz olarak bugün burada sizlerle kucaklaşmayı yaşamak benim için gerçekten çok büyük onur ve gurur meselesi.” dedi.

Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığının haklarına da değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Sizler Lozan Barış Antlaşması ile İstanbul’daki Rum azınlığa mütekabil olarak Batı Trakya’da Yunanistan devletine emanet edilmişsiniz. Ve burada o tarihten itibaren yaşamınızı idame ettirmektesiniz. Bu süreç içerisinde inişli çıkışlı günleriniz olması pek ala mümkündür. Ama şunu özelikle ifade etmek istiyorum ki Batı Trakya Türk toplumu olarak, Müslüman Türk azınlığı olarak, sizlerin Yunanistan’da yaşamanız ve Yunan vatandaşı olmanız vesilesiyle bu ülkeye iyi birer vatandaş olmak zorundasınız. Bu ülkeye olan sorumluluklarınız konusunda herkes daha fazla, herkesten daha fazla özen ve itina göstermek zorundasınız. Biz istiyoruz ki, burada, yaşadığınız Yunanistan devletinde iyi bir vatandaş olarak hayatınızı idame ettirmeniz. Ve bunun neticesinde de eşit vatandaş olarak bundan sonra sizlerin ve sizden sonra gelecek olan nesillerin de bu ülkedeki varlığını sürdürmenizdir. Azınlık hakları olarak da bir takım haklarınız vardır. Bunlarla ilgili bir kısım sorunlar yaşandığı da bizim tarafımızdan malumdur. Ancak hayat devam ediyor. Her ne olursa olsun hukukun ve meşruiyetin çerçevesinde talep ve isteklerini hem buradaki devlet yetkililerine dile getirmeye devam edeceksiniz hem de Türkiye’ye geldiğinizde bizlerden olan beklentilerinizi ifade etmeye devam edeceksiniz. Bize düşen Müslüman Türk azınlığın burada rahat huzur içerisinde bir yaşam sürdürmesi ve bunu devam ettirmesidir.”

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Yunanistan’ın uzun süreden beri ekonomik kriz içerisinde bulunduğunu, bundan Türk azınlığın da etkilendiğini söyledi.

Türkiye’nin son 10-20 yılda önemli mesafeler kat ettiğini ve bu konuda komşusu Yunanistan’a yardımcı olmaya hazır olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Yunanistan’ın bugün ağır ekonomik krizlerden geçtiğini biliyoruz. Ve bu krizlerden sizlerin de ziyadesiyle etkilendiğinin farkındayız. Ama her ne olursa olsun, biz Yunanistan’ın bundan sonraki süreçte atacağı adımlarla beraber, komşuluk ilişkileri çerçevesinde gerçekleştireceği iyi ilişkilerle beraber bu ekonomik krizleri kısa sürede aşacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Yunanistan devleti ile yapacağımız her türlü ikili anlaşma ve iş birlikleri çerçevesinde bizim de Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen bir şey varsa bu noktada burası için, Yunanistan için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız.” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, GTGB’nin ardından beraberindeki heyet ile Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi’ne gitti. Lise bahçesinde okul yararına düzenlenen kermesi gezen Çavuşoğlu, öğrencilerin stantlarda sattığı tüm ürünleri satın aldı.

Okul binasını gezerek öğrencilerle sohbet eden Çavuşoğlu, okuldaki öğretmenlerden Celal Bayar Azınlık Lisesi hakkında bilgi edindi.

Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra İskeçe bölgesine hareket etti.

Yorumlar