Modası geçmeyen tezek sobalarına büyük ilgi

Muş’un Malazgirt ilçesinde modası geçmeyen ve genellikle kırsal kesimlerde kullanılan tezek sobaları bu sene de büyük ilgi görüyor.

Google Haberlere Abone ol
Modası geçmeyen tezek sobalarına büyük ilgi

Muş’un Malazgirt ilçesinde modası geçmeyen ve genellikle kırsal kesimlerde kullanılan tezek sobaları bu sene de büyük ilgi görüyor.

Bir kış mevsimini daha sıcak geçirmek isteyen Malazgirtliler; soba, boru, kova gibi ihtiyaçlarını karşılamak için sobacıların yolunu tuttu. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte soba satıcılarında oluşan yoğunluk, sobaya olan ilginin bitmediğini gösteriyor. Soba satışlarının arttığı bugünlerde sobacı esnaf Serhat ve Murat Yağmur kardeşler, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte soba satışlarının da arttığını söylediler. Özellikle kovalı sobalarda talebin oldukça yoğun olduğunu dile getiren Yağmur kardeşler, "Vatandaşlar kovalı sobaları daha rahat kullanıyor. Sobanın iyi yanması için ilk önce vatandaşlarımızın bacalarını temizletmeleri gerekiyor" dediler.

"Fiyatlarımız geçen yıl ile aynı"

Soba fiyatları hakkında da bilgi veren Yağmur kardeşler; "İlçemizde ve köylerimizde halen revaçta olan tezek sobaları çok rağbet görüyor. Tezek sobaları 35 ile 80 TL, kovalı fırınlı sobalar 200 TL’den başlıyor 400 TL’ye kadar değişiyor. Tuğlalı sobalar 400 ile 850 TL arası, banyo sobaları 40 ile 70 TL arasında değişiyor. Borular 5 ile 8 TL arası, soba altı tablalar ise 10 ile 15 TL. Fiyatlarımız geçen yıl ile aynı. Bizler de vatandaşlarımıza uygun fiyattan satmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandılar.

“Tezek sobalarında büyük bir satış patlaması yaşadık”

Yağmur kardeşler, sobaları Kars Sarıkamış, Van ve Erciş ilçesi, Gaziantep, Ankara ve Siirt’ten getirdiklerini belirterek, “Köylülerimiz ithal kömür almakta çok zorlanıyorlar. Yazın hayvanlarının gübrelerinden yaptıkları tezekleri yakıyorlar. O yüzden bu yıl tezek sobalarında büyük bir satış patlaması yaşadık. Köylü kardeşlerimizin en çok aldıkları tezek ve kovalı fırınlı sobalardır” diye konuştular.

Soba almaya gelen vatandaşlardan Sait Özkahraman ise Malazgirt ilçesinde kış mevsiminin çok sert geçtiğini belirterek, “Yaklaşık altı ay karın altında kalıyoruz. Ben fırınlı bir soba almaya geldim. Hem sobada ısınacağız hem de fırınında ekmek pişireceğiz” dedi.

Yorumlar