Hamas bütün sınır kapılarını devretti

Hamas, Gazze'deki bütün sınır kapılarının kontrolünü Filisin Uzlaşı Hükümeti'ne devretti. Hamas'ın devir kararı birçok kesim tarafından olumlu karşılandı. Teslim sonrasında Gazze ablukasının kalkması gerektiği belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Hamas bütün sınır kapılarını devretti

Sonhaberler | Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Hamas'ın sınır kapılarını Uzlaşı Hükümeti'ne devretmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun Gazze ablukasının kaldırılmasına yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Mladenov, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki sınır kapılarını Uzlaşı Hükümeti'ne devretmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Gazze sınır kapılarının kontrolünün Filistin Yönetimi'ne geri verilmesini memnuniyetle karşılıyorum. Bu 12 Ekim'de Kahire'de imzalanan Filistin iç anlaşmasının hayata geçirilmesi noktasında çok önemli bir gelişmedir." ifadelerini kullandı.

Bu gelişmenin, İsrail'in "yasal güvenlik kaygılarının" karşılanarak Gazze Şeridi'ndeki ambargonun kaldırılmasına yardımcı olması gerektiğini belirten Mladenov, şunları kaydetti:

"Bu vesileyle Gazze'deki tüm fraksiyonlara güvenliği muhafaza etmenin ve Filistinlilerle İsrailliler için barış ve güvenliğin altını oyan askeri faaliyetlerin sonlandırılmasının önemini hatırlatmak istiyorum. Birleşmiş Milletler, iki devletli çözüm ve sürdürülebilir bir barışın sağlanması için kritik önemde olan bu süreci desteklemek adına Filistin liderliği, Mısır ve bölge ile çalışmaya devam edecektir."

Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid Hasayine, bugün itibarıyla tüm sınır kapılarını Hamas'tan devraldıklarını açıklamıştı.

Hamas ve Fetih heyetleri Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Anlaşmayla Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümetinin en geç 1 Aralık tarihine kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirmesi planlanıyor.

Yorumlar