2018 Yılı Bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu (1): - "2002 yılında, TİKA'nın yurt dışındaki ofis sayısı 12 iken, bugün 60'a yaklaşmıştır. 1992-2002 yılları arasında faaliyetler 28 ülkede yayılmışken bugün faaliyet kapsama alanına girmiş ülke sayısı 170 civarındadır. 1992-2002 arası dönemde yılda 200 civarında proje ve faaliyet uygulayan TİKA, bugün yılda 2 bin civarında proje ve faaliyet uygulamaktadır. 1992 yılında 319 bin TL civarındaki bir bütçeyle kurulan TİKA bugün bütçesini 317 milyon TL'ye çıkarmıştır" - "TİKA'nın faaliyet gösterdiği ülkeler için verdiği desteklerin ne kadar anlamlı olduğu, kendi ülkelerinde de TİKA ofisi açılması için adeta sıraya giren devletlerden anlaşılabilmektedir" - "Geçmiş hükümetler, bugün sayıları 6 milyonu aşan yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarıyla, dönemin imkan ve şartları çerçevesinde sınırlı olarak ilgilenebilmişlerdir. Şu anda ise Başkanlığın üstlendiği yenilikçi vizyon ve ülkemizin gösterdiği gelişimle orantılı şekilde, söz konusu sorunların çözümlerine yönelik çalışmalarda büyük bir artış kaydedilmiştir" - "7 binden fazla Suriyeli gence Türkçe eğitimi verilmiştir. Türkiye'nin uluslararası öğrenciler için bir eğitim merkezi olması amacıyla oluşturulan 'Türkiye Bursları' programı kapsamında ülkemizde 150'ye yakın ülkeden 16 binin üzerinde uluslararası öğrenci üniversitelerimizde öğrenim görmektedir"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) – Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "2002 yılında, TİKA'nın yurt dışındaki ofis sayısı 12 iken, bugün 60'a yaklaşmıştır. 1992-2002 yılları arasında faaliyetler 28 ülkede yayılmışken bugün faaliyet kapsama alanına girmiş ülke sayısı 170 civarındadır. 1992-2002 arası dönemde yılda 200 civarında proje ve faaliyet uygulayan TİKA, bugün yılda 2 bin civarında proje ve faaliyet uygulamaktadır. 1992 yılında 319 bin TL civarındaki bir bütçeyle kurulan TİKA, bugün bütçesini 317 milyon TL'ye çıkarmıştır." dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) 2018 bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

TİKA’nın bugün Balkanlar, Doğru Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Doğu ve Güney Asya ile Pasifik ve Latin Amerika ülkelerinde proje ve faaliyet uygulayabilen uluslararası bir marka haline geldiğini belirten Çavuşoğlu, "TİKA’nın faaliyet gösterdiği ülkeler için verdiği desteklerin ne kadar anlamlı olduğu, kendi ülkelerinde de TİKA ofisi açılması için adeta sıraya giren devletlerden anlaşılabilmektedir." diye konuştu.

Çavuşoğlu, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetlerinin sağladıkları destek ve himaye ile 2003 yılından itibaren TİKA’nın kapasite ve faaliyetlerinde önemli artışlar olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"2002 yılında, TİKA’nın yurt dışındaki ofis sayısı 12 iken, bugün 60’a yaklaşmıştır. 1992-2002 yılları arasında faaliyetler 28 ülkede yayılmışken bugün faaliyet kapsama alanına girmiş ülke sayısı 170 civarındadır. 1992-2002 arası dönemde yılda 200 civarında proje ve faaliyet uygulayan TİKA, bugün yılda 2 bin civarında proje ve faaliyet uygulamaktadır. 1992 yılında 319 bin TL civarındaki bir bütçeyle kurulan TİKA, bugün bütçesini 317 milyon TL’ye çıkarmıştır.”

TİKA’nın Balkanlar, Orta Asya, Kafkasya, Afrika ve Ortadoğu gibi bölgelerdeki proje ve faaliyetlerinden örnekler veren Çavuşoğlu, Ajansın 2011 yılında yeniden yapılanmasının önemli getirilerinden birinin de yeni kurulan Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Dairesi ile faaliyet coğrafyasının genişlemesine yönelik çalışmaların hızlanması olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, TİKA’nın bu bölgelerdeki çalışmalarından da örnekler aktardı.

Hakan Çavuşoğlu, TİKA projelerinin Türkiye’nin aktif dış politikasının sahada somut bir tezahürü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Elbette biz dost ve kardeş olarak gördüğümüz ülkelere, eleştirdiğimiz bazı Batılı ülkeler gibi sömürgeci bir anlayışla yaklaşmamaktayız ancak yaptığımız yardımlar, sağladığımız destekler, biz hedeflememiş olsak dahi ülkemize doğrudan ya da dolaylı olarak geri dönmektedir. TİKA proje ve faaliyetleri öncelikle, dünyanın dört bir yanında milletimizin dost elini ihtiyaç sahibi devlet ve topluluklara ulaştırmakta çok önemli bir araçtır. Bu faaliyetler yoluyla çok geniş bir coğrafyada ülkemizin tanınırlığı artmakta, hiç tanımadığımız milyonlarca insanın ve devlet yetkililerinin Türkiye’ye bakışları olumlu yönde etkilenmekte ve Türkiye’nin yurt dışındaki olumlu imajını güçlendirmektedir. Buna 'Türkiye’nin yumuşak gücüne katkı' demek yanlış olmayacaktır.”

- YTB’nin çalışmaları

Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) hakkındaki sunumunda ise Türkiye’nin aktif dış politika perspektifiyle uyumlu bir şekilde yurt dışında yaşayan vatandaşlar, kardeş topluluklar ve uluslararası öğrencilerle ilgili çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

"Geçmiş hükümetler, bugün sayıları 6 milyonu aşan yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarıyla, dönemin imkan ve şartları çerçevesinde sınırlı olarak ilgilenebilmişlerdir. Şu anda ise Başkanlığın üstlendiği yenilikçi vizyon ve ülkemizin gösterdiği gelişimle orantılı şekilde, söz konusu sorunların çözümlerine yönelik çalışmalarda büyük bir artış kaydedilmiştir. Başkanlık, yurt dışında yaşayan gençlerimizin anadillerini öğrenmeleri, kültürel birikimlerinin muhafaza edilmesi ve gelişimi, sosyal sorunlarının giderilmesi, ayrımcılık ve İslamofobi ile mücadele edilmesi amaçları ekseninde, diasporadaki gençlerimizin aidiyetlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir."

Yurt dışında yaşayan Türk gençlerin Türkiye’nin tarihi ve kültürel mekanlarını görmeleri adına düzenlenen Gençlik Köprüleri Programı’na yurt dışında yaşayan yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı bilgisini veren Çavuşoğlu, gençlerin Türkçe yeterliliklerinin artırılması amacıyla Türkiye Stajları düzenlendiğini, bu yılki programa 12 ülkeden gencin katıldığını bildirdi.

YTB’nin 2011’de başlattığı çalışmalarla yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’deki seçimlerde bulundukları yerlerden oy kullanabilmelerine olanak sağlandığını belirten Çavuşoğlu, mezuniyetleri sonrasında öğrencilerle irtibatın korunması ve ülkelerine döndüklerinde Türkiye mezunları olarak dayanışma içinde olmaları, ayrıca kendi ülkeleriyle Türkiye’nin ilişkilerinin geliştirilmesine de katkı sağlamaları amacıyla Türkiye Mezunları Programı başlatıldığını söyledi. Çavuşoğlu, mezunlarla ilişkileri güçlendirilmek maksadıyla yıl sonuna kadar 40 ülkede mezun buluşmaları yapılması planlandığını ifade etti.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Dünyanın 160 ülkesinde yaklaşık 150 bin Türkiye mezunu bulunmaktadır. Bu mezunlarımızla ilişkilerin güçlendirilmesi, temasın yeniden sağlanması ve bir iletişim ağı oluşturulması önemlidir. Bu amaçla, ülkemizin 1992 yılında başlattığı uluslararası öğrencilere yönelik burs programının 25. yıl dönümünün kutlanması amacıyla, 25 Kasım 2017 tarihinde üst düzey katılımlı 'Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması' isimli bir program düzenlenecektir.

Ülkemiz, imkanları dahilinde kriz bölgelerine de yardımda bulunmaktadır. Bunun en güncel örneği Suriye’ye ve Suriyeli gençlere yönelik gerçekleştirilen çalışmalardır. Bugüne kadar iç savaş nedeniyle Suriye’den göç etmek zorunda kalan ve ülkemizde misafir edilen üniversite çağındaki 7 binden fazla Suriyeli gence Türkçe eğitimi verilmiştir. Türkiye’nin uluslararası öğrenciler için bir eğitim merkezi olması amacıyla oluşturulan "Türkiye Bursları" programı kapsamında ülkemizde 150’ye yakın ülkeden 16 binin üzerinde uluslararası öğrenci üniversitelerimizde öğrenim görmektedir. Türkiye Burslarına 2017 yılında 163 ülkeden yaklaşık 107 bin başvuru alınmıştır. 2017-2018 eğitim öğretim dönemi için yaklaşık 5 bin aday burslandırılmıştır. Türkiye’de bulunan yaklaşık 109 bin uluslararası öğrencinin 16 binden fazlası Türkiye Bursları ile eğitim hayatlarına devam etmekte, geri kalan öğrenciler ise kendi imkanlarıyla akademik eğitim almaktadırlar."

Çavuşoğlu, 2018 yılı bütçe tasarısıyla YTB için 13 milyon 941 bin lirası personel giderleri, 2 milyon 20 bin lirası Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet primi giderleri, 17 milyon 895 bin lirası mal ve hizmet alımları, 249 milyon 772 bin lirası cari transferler ve 2 milyon 200 bin lirası sermaye giderleri olmak üzere toplam 285 milyon 828 bin lira ödenek talep edildiğini bildirdi.

(Sürecek)

Yorumlar