Seyahat süresinin kısalması, tasarruf ettirdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "E-devlet hizmeti bu kadar yaygınlaşınca, bütün hizmetler oradan alınabilir hale gelince, bilişim okuryazarlığı olmayan, engelli vatandaşımızın ülke çapında kamu hizmetini elektronik ortamda sunmayı amaçlıyoruz. Pilot uygulama olarak önümüzdeki yıl Ankara’dan başlatacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Seyahat süresinin kısalması, tasarruf ettirdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "E-devlet hizmeti bu kadar yaygınlaşınca, bütün hizmetler oradan alınabilir hale gelince, bilişim okuryazarlığı olmayan, engelli vatandaşımızın ülke çapında kamu hizmetini elektronik ortamda sunmayı amaçlıyoruz. Pilot uygulama olarak önümüzdeki yıl Ankara’dan başlatacağız" dedi.

Bakan Arslan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmelerine katıldı.

144 milyar dolarlık yatırımın 11 milyar dolar tasarruf sağladığını vurgulayan Bakan Arslan, "Bunu zaman tasarrufu açısından baktığımızda, seyahat süresinin kısalması, ortalama hızın artması marifetiyle, mesafelerin kısalması, alternatif yol modları ile 1.4 milyar saat zaman kısalması, bunun da mali değeri, 2.7 milyar dolar. Araç işletme giderlerinde 1.1 milyar litre yakıt tasarrufu, 1.4 milyar dolara tekabül ediyor. 2.7 milyar dolar da araç bakım giderlerinden tasarruf var. Karbon dioksit salınımından tasarruf var. Kamu personelin üretkenliği artıyor. 758 milyon dolar" ifadelerini kullandı.

Kuzey Marmara Otoyolu

Arslan, 3. Havaalanının yüzde 70’nin tamamlandığını belirtti. Arslan, "Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim köprüsüyle birlikte 225 kilometrelik kısmını beraber, yaptık, açtık. Kınalı’ya kadar gidecek Avrupa Yakası, Anadolu yakasında Sultanbeyli’den başlayarak Akyazı’ya kadar gidecek olan devam hattı. Kınalı bağlantısı bittiğinde,Tekirdağ’dan gelen araçlar 3. Havaalanının oradan Yavuz Sultan Selim köprüsüne geçecekler" ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul

Kanal İstanbul projesine ilişkin olarak Arslan, "Birçok güzergah üzerinde çalışıldı. İlave sondajlar yapılarak kesitlere bağlı olarak kesinleştirilmesi ile ilgili etüd proje ve danışmanlık ihalesi yaptık. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Kesiti kesinleştirilmesi, ona bağlı olarak finansman modeliyle ihale sürecini başlatacağız" şeklinde konuştu.

Arslan, bir milletvekilinin yat koymasını hatırlatması üzerine, "Diğer turistlere göre on kat döviz bırakıyor. Biz ülkeye bıraktığı dövize, ülkeye kazandırdığı katma değere bakıyoruz. Ticari taşımacılık yapan yatlar da dahildir. Onlara da destek veriyoruz" diye konuştu.

Yerli ve milli projeler

Yerli ve milli üretime destek olduklarını belirten Arslan, "Yerli e-postayı oluşturuyoruz. Kamuda güvenli ve anlık haberleşme platformu kuruyoruz. Kurumsal ve kişisel verileri daha güvenli hale gelmesini sağlayacağız. Bütün yazılım sektörüne teşviklerimizi veriyoruz. Türksat 6a’yı TUSAŞ ve TAİ artık TÜBİTAK’ı da devreye sokarak, Türkiye’de geliştiriyoruz. Test merkezinde üretim yapıyoruz. 2020’de fırlatmış olacağız. Uzay çalışmalarımız var. Uzay Ajansı’nın kurulması Meclis’in gündeminde. Japon Uzay Ajansı ile yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde üniversitelerle geliştirdiğimiz model uydular ve uzaya gönderdiğimiz parçaları da gönderiyoruz. Uzayda test ediliyor, uzaydan geri dönenler oldu, yenileri gidecek. Milli vagonumuzu ürettik. Yüzde 20 daha hafif, yüzde 15 maliyeti düşük, bakımı kolay milli vagonu tasarladık, 3 yılda seri üretime başlayacağız" dedi.

Türk ayrağına geçen gemiler

2017 yılında 5 bin 74 teknenin Türk bayrağına geçtiğini söyleyen Arslan, "Ülkenin tanıtımında önemli. Amatör denizcilik gelişmiş olacak. Sektörün gelişmesini sağladık. 10 bin kişi sosyal güvenliğe kayıtlı değildi, kayıt altına alındı" ifadelerini kullandı.

Tek Durak Projesi

Tek durak hizmeti geliştirdiklerini kaydeden Arslan, "E-devlet hizmeti bu kadar yaygınlaşınca, bütün hizmetler oradan alınabilir hale gelince, bilişim okuryazarlığı olmayan, engelli vatandaşımızın ülke çapında kamu hizmetini elektronik ortamda sunmayı amaçlıyoruz. Pilot uygulama olarak önümüzdeki yıl Ankara’dan başlatacağız" dedi.

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, internet abonelerinin internet kullanımı 3 gigabyte iken, 4.5g abonelerinde 6.3 gigabyte çıktığını belirterek, 4.5g kullanımı başlangıçta 1.5 gigabyte ilken bugün kullanım oranının dört katına çıktığını ifade etti.

Yorumlar