Dünyanın gözü Rusya'daki zirvede

Suriye konusunu görüşmek üzere Soçi'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü. Başbakan Yıldırım, Soçi'deki toplantıdan çok önemli kararların çıkabileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Soçi'de Sanatoryum Rus'taki Suriye konulu üçlü zirvesi saat 16.40'ta başladı.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın gözü Rusya'daki zirvede

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Putin'e üçlü zirveye yaptığı ev sahipliğinden ve kendilerine gösterilen hüsnü kabulden ötürü şükranlarını sundu. Putin ile geçen hafta yine Soçi'de bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, bu görüşmede Suriye meselesini etraflıca ele aldıklarını ve Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi. 

"Muhterem kardeşim" diyerek hitap ettiği Ruhani'nin de zirvede bulunmasıyla tüm konuları üçlü formatta değerlendirme fırsatının ortaya çıktığını ifade eden Erdoğan, "Bu vesileyle sizlerin huzurunda geçtiğimiz hafta İran'ın da etkilendiği depreme değinmek istiyorum. Bu depremde hayatını kaybeden İranlı, Iraklı kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralananlara da acil şifalar diliyorum" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur ki Astana bunun en güzel örneğidir ve bu vesileyle Astana'da tabii ki Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'e ev sahipliği sebebiyle de ayrıca teşekkür ediyorum." dedi.

Astana sürecinin sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına vesile olduğunu dile getiren Erdoğan, "Geldiğimiz nokta önemlidir ama yeterli değildir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesis edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir." ifadelerini kullandı. 

Zirveye güzel bir hazırlık yaptıklarını belirten Erdoğan, "Gerek Dışişleri Bakanlarımızın yaptıkları hazırlıklar, ardından Genelkurmay Başkanlarımızın yaptıkları hazırlıklar bu zirvenin çok daha neticeye yönelik olduğunun bir ifadesidir. Temennim odur ki bugün buradan bu noktada çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. İnşallah bugün bu yönde kritik kararlar alacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

YENİ BİR AŞAMAYA GEÇİLDİ

Rusya Devlet Başkanı Putin ise "Türk ve İranlı liderlerin üstlendikleri rol olmasaydı Suriye’de askeri sürecin sonlanması mümkün olmazdı. Suriye'de artık siyasi çözüme yönelik yeni bir aşamaya geçildi." diye konuştu.

'Savaşın sonlandırılması mümkün olabilir'
Putin, "Türkiye ve İran’ın desteğiyle Suriye’nin parçalanması engellenmiştir. Yıllardır süren iç savaşın sonlandırılması mümkün olabilecek durumdadır." dedi.

ERDOĞAN RUHANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Dünyanın gözü Rusya'nın Soçi kentinde yapılması beklenen Türkiye, İran ve Rusya zirvesinde. Zirve kapsamında Soçi'ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Sanatoryum Rus'ta basına kapalı gerçekleşen görüşme, saat 15.50'de başladı.

Sanatoryum Rus'ta basına kapalı gerçekleşen görüşme, 40 dakika sürdü.

PUTİN'DEN TEŞEKKÜR

Zirve öncesinde bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye ve İran'a teşekkür etti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmenin başında yaptığı açıklamada Rusya, İran ve Türkiye'nin gösterdiği çabaların Suriye'nin parçalanmasını önlediğini vurguladı. Putin, "Suriye'de siysai uzlaşı için yeni bir aşamaya geldik. Siyasi sürecin devam etmesi noktasında görüş alışverişi yapacağız. Suriyeliler arasında etnik ve mezhebi görüşmesi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: ÖNEMLİ KARAR ÇIKABİLİR

Başbakan Binali Yıldırım, Soçi'deki tarihi zirveyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Soçi'deki zirveden önemli kararlar çıkabileceğini söyledi. 

Yorumlar