Pokemon neden yasaklandı?

Pokemon Go isimli oyun oynayanları soyulmak, yaralanmak ve türlü belalara bulaşmak gibi tehlikeler bekliyordu. Peki, Pokemon neden yasaklandı?

Google Haberlere Abone ol
Pokemon neden yasaklandı?

Akıllı telefonlara indirilen oyunlara Pokemon Go isimli oyun, yeni nesil bir oyun olarak oyun piyasasında yerini aldığı ilk andan itibaren tartışmalara neden olmuştu. Bazı kullanıcılar durumu iyice abartmışlardı. Sanal ile gerçekliği bir arada yaşatmaya çalışan oyunu oynayanları büyük tehlikeler bekliyordu. 

POKEMON NEDEN YASAKLANDI?

Dünya genelinde piyasaya sürülen cep telefonu oyunu ‘Pokemon Go’, bir dizi tuhaf ve korkutucu olayın da yaşanmasına sebep oldu. Dünyanın birçok yerinde oyunu kullanan kötü niyetli kişiler soygunlara, gasplara ve hatta cinayetlere neden oluyordu. Yaşanan karmaşalar ve tartışmalar oyunun yasaklanmasına neden oldu.

‘Pokemon Go’ uygulaması, bir takım kişiler tarafından kötü amaçlar için kullanılınca yetkililer uyarıda bulundu. Henüz Türkiye’de piyasaya çıkmadan ses getiren bu oyunda; oyuncular, Pokemon karakterlerini gerçek dünyada bularak, cep telefonu kameralarında yakalamaya çalışıyorlar. 

İngiltere'de yayınlanan Mirror'ın haberine göre; bir grup silahlı soyguncu bu oyunu kullanarak, kurbanlarını rahatça soyabilecekleri tenha alanlara gitmeleri için yönlendirdi ve onlara tuzak kurdu. Geçen hafta piyasaya sürülen ve kullanıcıların ücretsiz olarak cep telefonlarına indirebildiği ‘Pokemon Go’ oyununun yaratıcıları, yaşanan üzücü olaylar nedeniyle oyunculara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

ABD'DE ÜÇ KİŞİ TUTUKLANDI

ABD'nin Missouri eyaletinde, Pokemon Go adlı 'artırılmış gerçeklik' oyununu oynayanları hedef alan dört kişiden üçü, silahlı gasp suçundan tutuklandı.

Missouri eyaletinin O'Fallon kenti polisinin yürüttüğü soruşturmaya göre, oyuncuların sıkça ziyaret ettiği noktalarda silahla hazır bekleyen Shane Backer, Brett Miller ve Jamine Warner, 9 kişiyi gasp etti. Yaşları 16 ile 18 arası değişen şüpheliler, ihbar üzerine yakalandı.

Pokemon neden yasaklandı

Polisteki sorgularına göre şüpheliler Pokemon Go oyununu kullanıp, oyuncuların sıkça ziyaret edeceği PokeStop isimli noktaları tespit etti. Parklar, ibadet yerleri, meşhur binalar veya otoparklar gibi yerleri içeren bu alanları arabayla gezen şüpheliler, pompalı tüfek zoruyla oyuncuların para ve değerli eşyalarını çaldı.

‘POKEMON GO’ HASTANELİK ETTİ

Bazı kullanıcılar oyundaki karakterleri bulmak için tehlikeli bölgelere girerek hastanelik oldu. ABD'de Lindsay Plunkett (23) adlı bir garson oyunu oynarken  düşerek bacağını incitti.

ABD polisi, oyunu oynarken fark etmeden bir şeye çarparak yara alınabileceği konusunda insanları uyardı. Avustralya polisi ise bir emniyet müdürlüğünün oyunda hayvanların avlanabileceği noktalardan biri olarak işaretlenmesi üzerine, Go Pokemon kullanıcılarını söz konusu müdürlük binalarına girmemeleri için uyardı.

Türkiye'de ise pokemon oyuncularından birisi, oyunun direktifler doğrultusunda kendini çocuk karakolunda daha sonra da gözaltında buldu. 

NIANTIC VE POKEMON

Japonya'nın en başarılı markalarından biri olan ve küresel başarısına bir zamanlar Türkiye'de de yayınlanan çizgi dizisiyle başlayan Pokemon şirketi, 'artırılmış gerçeklik' oyunlarında uzman Niantic şirketiyle bir araya gelerek popüler bu oyunu piyasaya sürdü. Şirket, daha önce de Ingress isimli artırılmış gerçeklik oyunu geliştirmişti.

Oyun, Google'ın harita desteğini ve telefonunuzun GPS'i ile kamerasını kullanıyor. Oyuncuları gerçek zamanlı olarak dışarı çıkıp gezmeye teşvik eden oyun çıkalı birkaç gün olsa da şimdiden yüz binlerce kullanıcıya ulaştı.

YASAKLANMA NEDENLERİNDEN BAZILARI

Pokémon serisi, ilk olarak 1996 yılında Game Freak tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan bir video oyunu serisidir. Seri, oyuncuların Pokémon adı verilen çeşitli fantastik yaratıkları yakalamalarını, eğitmelerini ve bunlarla savaşmalarını içerir. Genel özellikleri şunlardır:

Oyuncular, Pokémon eğitmeni olarak farklı bölgelerde gezerek vahşi Pokémon'ları yakalar, bunları eğitir ve diğer eğitmenlerle dövüşerek deneyim kazanır. Her Pokémon'un kendine özgü yetenekleri, türleri ve evrimleri vardır.

Pokémon'lar çeşitli türlerde olup, her türün zayıf ve güçlü olduğu diğer türler vardır. Bu, savaşlarda strateji gerektirir.

Oyun, çeşitli Pokémon'ları toplama ve diğer oyuncularla ticaret yapma öğeleri içerir.

Her oyun, oyuncuyu genellikle Pokémon Dünya Şampiyonasını kazanmayı hedefleyen bir hikaye içerisinde ilerletir. Oyunlar, keşfedilecek yeni bölgeler ve çözülecek bulmacalar içerir.

Oyuncular internet üzerinden veya yerel ağlar aracılığıyla diğer oyuncularla savaşabilir ve Pokémon takas edebilir.

Seri yıllar içinde birçok yenilik ve gelişme gösterdi. Grafikler, oyun mekaniği ve hikaye anlatımı sürekli geliştirildi.

Pokémon serisi, ana oyunların dışında çeşitli yan oyunlar ve mobil uygulamalara da sahip. Örneğin, "Pokémon GO" adlı mobil oyun, dünya çapında popülerlik kazandı.

Pokémon serisi, dünya çapında büyük bir hayran kitlesine ve geniş bir kültürel etkiye sahip. TV şovları, filmler, kart oyunları ve çeşitli ürünlerle genişledi.

Hangi Pokémon oyunu hakkında daha fazla bilgi istediğinizi belirtirseniz, size daha detaylı bilgi sağlayabilirim.

Pokémon oyunlarının ve ilgili ürünlerin bazı ülkelerde veya bölgelerde yasaklanmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bu yasaklamalar genellikle kültürel, dini, sağlık veya siyasi kaygılardan kaynaklanır. İşte bazı örnekler:

Bazı ülkelerde, Pokémon'un bazı unsurları dini veya kültürel hassasiyetlere ters düşebilir. Örneğin, bazı Pokémon karakterlerinin tasarımları veya oyunun bazı unsurları, bazı dini inançlarla çelişebilir veya yanlış anlaşılabilir.

1990'ların sonlarında, bir Pokémon televizyon bölümündeki hızlı renk değişimleri nedeniyle Japonya'da çocuklar arasında epileptik nöbetler bildirilmişti. Bu olay, serinin bazı unsurlarının sağlıkla ilgili endişeler doğurduğuna dair algıya yol açtı.

Bazı hükümetler, Pokémon oyunlarının gençler üzerindeki etkileri konusunda endişelerini dile getirdi ve bunları zararlı sosyal etkilerle ilişkilendirdi. Bu, bazen oyunların yasaklanmasına yol açtı.

Pokémon kart oyunu, bazı yerlerde kumar oynamayı teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilmiş ve yasaklanmıştır.

Bazı ülkelerde, telif hakkı yasaları veya ithalat kısıtlamaları nedeniyle belirli yabancı ürünler yasaklanabilmektedir.

Yorumlar