Turkcell operasyonel yatırım tutarını 700 milyon lira artırdı

Türkcell Genel Müdürü Terzioğlu: "2016 yılı için daha önce yüzde 20 düzeyinde açıkladığımız Turkcell Grup operasyonel yatırım harcamalarımızın gelire oranı beklentimizi yüzde 25 olarak güncelliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Turkcell operasyonel yatırım tutarını 700 milyon lira artırdı
Turkcell, operasyonel yatırım planını yüzde 20'den yüzde 25'e revize ederek bu yılın tamamında planlanan yatırım tutarını 700 milyon lira artırdı.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 6 ayını tüm zamanların rekorunu kırarak kapatan şirket, operasyonel yatırım planını yüzde 20'den yüzde 25'e çıkardı. Daha önce gelirinin yüzde 20'sini operasyonel yatırımlara ayırmayı planlayan Turkcell'in revize kararı, fazladan yaklaşık 700 milyon lira daha yatırım anlamına geliyor. Turkcell'in 2016 operasyonel yatırımlarının revize edilmesinin ardından 2,8 milyar liralık yatırım tutarı yaklaşık 3,5 milyar lira olacak.

Turkcell Türkiye ve Turkcell Grubu, 2016 yılının ilk yarısında, hem gelir hem de Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Net Karda (FAVÖK) birinci yarıyıl bazında tüm zamanların en yüksek sonuçlarına ulaştı.

Grup bazında her çeyrek artan bir performans sergileyen Turkcell, yılın ikinci çeyreğinde son üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,6 büyüme sağlayarak 3 milyar 358 milyon liralık gelir elde etti. Grup gelirlerinin yılın ilk yarısında yüzde 90'ını oluşturan Turkcell Türkiye'de yüzde 8,9 büyüme ve yüzde 31 FAVÖK marjı kaydedildi.

Yılın ilk 6 ayında ise Turkcell Grubu yüzde 8,4 büyüme ile 6 milyar 584 milyon lira ciroya, yüzde 5,7 artışla 2 milyar 31 milyon lira FAVÖK ve yüzde 30,8 FAVÖK marjına ulaştı. Turkcell'in, 2016'nın ilk altı ayındaki Grup net kârı ise yüzde 14,7'lik artışla 979 milyon lira oldu.

"2016 yılı için yüzde 8-10 olan gelir büyümesi beklentimizi koruyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 2016 yılı için yüzde 8-10 olan gelir büyümesi ve yüzde 31-33 aralığındaki FAVÖK marjı beklentilerini koruduklarını belirtti.

Bu yılın ilk yarısında Türkiye'de telekomünikasyon pazarını yeniden şekillendiren 4,5G yatırımlarına odaklandıklarını aktaran Terzioğlu, müşterilerinin yoğun ilgisi ile yatırımlarını daha da hızlandırarak 4,5G'de Türkiye'nin 81 ilinde yaklaşık yüzde 82 nüfus kapsamasına ulaştıklarını dile getirdi.

Terzioğlu, bugün itibarıyla 4,5G abone sayısının 16 milyona ulaştığını, 4,5G şebeke üzerinden taşınan data trafiğinin yüzde 23 olduğunu ifade etti.

Hızlanan 4,5G yatırımlarıyla ilk 6 ayda operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranının yüzde 23 düzeyinde gerçekleştiğini vurgulayan Terzioğlu, "Yılın geri kalanında da yatırımlarımızı hız kesmeden yapmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda, 2016 yılı için daha önce yüzde 20 düzeyinde açıkladığımız Turkcell Grup operasyonel yatırım harcamalarımızın gelire oranı beklentimizi yüzde 25 olarak güncelliyoruz." bilgilerini verdi.

Terzioğlu, son günlerde ülkede yaşananların bir kez daha kesintisiz iletişimin ne denli önemli olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu zor zamanlarda iletişim altyapımızı güçlü ve ayakta tutarak halkımızın doğru bilgiyi zamanlı almasını sağlayıp üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştık. Türkiye'yi ve sektörü önümüzdeki dönemde daha aydınlık günlerin beklediğine yürekten inanıyoruz ve piyasaların güçlü duracağını düşünüyoruz. Turkcell olarak bu döneme tedbirli giriyoruz. Önümüzdeki üç yıl için yatırım ve genişleme amacıyla yeterli finansman kaynaklarımızın bulunması, kur riskine karşı aldığımız çeşitli aksiyonlar ve her daim disiplinli finansal politikalarımız neticesinde bu süreci iyi yönetiyoruz.

Müşterilerimizin, sunduğumuz hizmetlere taleplerinin de bu süreçten olumsuz etkilenmediğini gözlemliyoruz. Bir grup teröristin Silahlı Kuvvetlerin belirli unsurlarıyla iş birliği içerisinde yaptığı saldırılardan Türkiye'nin bu kadar hızlı bir şekilde kurtulması, Türkiye'nin istikrarı açısından bize cesaret veriyor. Bu kapsamda, hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Başta Yönetim Kurulumuz olmak üzere bu zorlu süreçte Turkcell'e yakışır performansın sergilenmesinde gerekli özveri ve hassasiyeti sonuna kadar gösteren tüm ekip arkadaşlarımıza bu vesileyle bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Terzioğlu, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında telekomünikasyon sektöründe tarihi bir adım atılmasına öncülük ettiklerini bildirdi.

Türkiye'de var olan iletişim altyapılarının en etkin şekilde kullanılması ve geliştirilmesi, kaynakların verimli kullanılması ve adil rekabet ortamının sağlanması için Vodafone, Türksat ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) üyesi operatörler ile ortak bir altyapı şirketi kurmak üzere somut adımlar attıklarını anımsatan Terzioğlu, "Bu yatırımlarla Türkiye'nin teknolojide tüketen değil üreten ülke olması yolunda üzerimize düşen görevi yerine getirerek ülkemize inancımızın tam olduğunu bir kez daha ortaya koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Faturalı müşteri sayısı geçen yıla göre 956 bin arttı

Açıklamada verilen bilgileri göre, Turkcell'in faturalı, fiber ve dijital servislerde müşteri kazanımı yılın ikinci çeyreğinde de devam etti.

Faturalı müşteri sayısı geçen yıla göre 956 bin arttı ve müşteri bazının yüzde 52'sine ulaştı. Sabit tarafta fiber müşteri sayısı yıllık 148 bin artışla 965 bine ulaşırken, toplam sabit müşteri sayısı da 1,6 milyonu aştı.

Dijital servislere yoğun ilgi bu çeyrekte de sürdü. BiP, Turkcell TV+, Akıllı Depo, Goller Cepte, fizy, Hesabım, Dergilik ve Turkcell Akademi uygulamalarını indiren müşteri sayısı 12,5 milyondan 31 milyona yükselirken, kullanıcı sözleşmesini onaylayan abone sayısı 5,6 milyondan 16,7 milyona tırmandı.

Yakınsama stratejisi kapsamında mobil tarafta ses, data ve servislerden her üçünü kullanan müşteri oranı yılın 2. çeyreğinde 3 puan artarak yüzde 20'ye çıkarken, sabit tarafta TV'li servis kullanan müşteri oranı 3 puanlık artışla yüzde 33 oldu.

Turkcell Finansman, 1,2 milyar liralık kredi sağladı

Bugüne kadar başta Türkiye, Ukrayna, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran olmak üzere 192 ülkede 8,9 milyondan fazla indirilen BiP üzerinden artık her yöne arama yapılabiliyor.

Marka ve kurumlara özel resmi hesap kurgularının hayata geçirilmesiyle BiP kullanıcıları para transferi ve uçak seyahatlerinde on-line check-in gibi ihtiyaçlarını bu platform üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Her geçen gün eklenen yeni özelliklerle giderek zenginleşen ve daha popüler hale gelen yeni nesil mesajlaşma platformu BiP kullanıcılarının yüzde 41'ini diğer operatör müşterileri oluşturuyor.
Mart ayında tüm Türkiye'de faaliyetlerine başlayan Turkcell Finansman, bugüne kadar akıllı cihazların finansmanı için yaklaşık 1 milyon müşteriye 1,2 milyar lira tutarında kredi sağlayarak akıllı telefon penetrasyonundaki artışı destekledi.

Şebekedeki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 60'a yükseldi. Akıllı telefon sayısındaki artışın da etkisiyle data gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 36,2 büyürken, servis gelirlerinde de yüzde 56,1'lik artış görüldü.

Bu çeyrekte Shell, Zubizu ve Google gibi markalarla çeşitli kampanya ve iş birliklerine imza atan ödeme platformu Paycell'e ilgi daha da arttı.

Paycell'in ödeme araçlarından Turkcell Mobil Ödeme ile yılın ilk yarısında, 375 milyon liraya ulaşan 11 milyondan fazla işlem gerçekleştirildi.

Bu arada haziranda 33 bin metrekarelik alana sahip Türkiye'nin en büyük veri merkezini Gebze'de açan Turkcell, buranın ardından Ankara ve İzmir'de açacağı yeni veri merkezleri ile toplam 107 bin metrekarelik bir alana ulaşmayı planlıyor.

Yorumlar