İntihara sürükleyen oyunla ilgili yeni detay

Gençler arasında intiharlara neden olan Mavi Balina oyununun kullanıcıların bilgisayarlarına virüs sokarak onları rehin aldığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
İntihara sürükleyen oyunla ilgili yeni detay

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İnternet ortamını çocuklar ve gençler için tehlikeli hale getiren oyunlardan Mavi Balina ile ilgili yeni bir detay ortaya çıktı. Oyunun, kullanıcıların bilgisayarlarına gönderdiği bir virüsle onları rehin aldığı öğrenildi. Bu yolla kullanıcılara her istediklerini yaptıran oyun yöneticileri, verilen direktifler neticesinde onları ölüme de sevkedebiliyor. Mavi Balina isimli oyun 50 gün süren ve her biri giderek daha da ciddileşen 50 ayrı görevden oluşuyor. Söz konusu görevler başta sıradan, basit görülebilecekken oyunun ilerleyen evrelerinde oyuncudan akıl almaz şeyler isteniyor. Oyunda, ''Eğer bir balina olmaya hazırsan, bacağını kazıyarak 'evet' yaz. Yapamazsan kendini defalarca keserek kendini cezalandır'' örneği gibi çok çeşitli ve sıra dışı istekler bulunuyor.

Fakat görevlerin niteliği ve zorluğu da yine kural koyucunun insafına kalmış durumda. Oyunun daha en başında sizden kendinize zarar vermeniz istenebiliyor. Bunun yanı sıra oyuncudan tüm gün kimseyle konuşmaması ya da tüm gün saykodelik, korku içerikli videolar izlemesi gibi tuhaf şeyler istenebiliyor. Öte yandan oyunun içerisinde ''gizli görev'' adıyla ''sürpriz'' bir takım görevler de bulunuyor. Oyuncuların büyük çoğunluğunu ise 15-16 yaşlarında, lise çağındaki gençler oluşturuyor. Alışılmadık davranışlar sergilediği sezilen bir kimsenin Mavi Balina oyuncusu olup olmadığını tespit etmesi zor değil. Oyunun kural koyucuları çoğunlukla oyunculardan sosyal medya hesaplarında ''#I_am_whale'' durumunu paylaşmasını istiyor. Özellikle Rusya'da yaygın olan ve temel olarak Facebook ile benzerlik gösteren VKontakte platformundan oyuncuların tespit edilmesi genellikle bu şekilde mümkün oldu. Bu da yaklaşan tehlikenin hızlı bir şekilde önüne geçilebilmesi adına bir avantaj.

Bununla birlikte oyunun kural koyucuları, görevleri yerine getirse de oyunu bitiremeyen oyunculara, ''Öl, ne de olsa yeniden doğacaksın'' şeklinde bir emir veriyor. Oyuncuların kendilerini yüksek bir binadan atarak ya da bileklerini keserek öldürmesi, 50. günün sonunda gerçekleşiyor.

YÖNETİCİLERİ BULUNAMIYOR

Ancak işin en kötü yanıysa intiharın azmettiricilerini, yani oyunun kural koyucularını tespit etmek.

Oyunun herhangi bir web sitesi ve yasal olarak satışı elbette ki yok. Oyuna katılım, chat odalarında oyuna girmek isteyen kişilere yöneticiler tarafından bir link gönderilmesi ve bu linke tıklanmasıyla sağlanıyor.

Oyunu bırakmak epey zor, zira oyuncu adaylarının yönetici tarafından gönderilen linke tıkladıktan sonra kişisel bilgisayarlarına virüs sokuluyor.

Böylece oyuncu adayının tüm kişisel bilgilerini elde eden yönetici, şantaj yoluyla oyuncudan verdiği tüm komutları yerine getirmesini sağlıyor.

INSTRAGRAM'DAN OYUNUN YAYILIMINI DURDURMAK İÇİN HAMLE

Sosyal medya platformu Instagram, ''#BlueWhaleChallenge'' etiketiyle arama yapıldığında kullanıcılara bir uyarı vermeye başladı.

Ağdaki terimi ararken, "Aradığınız kelimeleri içeren etiketler genellikle zarar vermeye ve hatta ölüme yol açabilecek davranışları teşvik eder. Eğer zor bir şey geçiriyorsanız, yardım etmek isteriz" şeklinde bir bildirim karşınıza çıkıyor.

Öte yandan söz konusu yayının hemen altında, "yine de yayınları gör" seçeneğine yer veriliyor.

AİLELERE UYARILAR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), söz konusu oyun hakkında aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Açıklamada, "Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor" ifadeleri yer aldı.

"Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların 'güvende' oldukları anlamına gelmiyor" değerlendirmesi yer alan açıklamada, dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde:

- Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.
- Aileler, çocukların oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.
- Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.
- İnternet ortamında "bilinmeyen" yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalı.
- Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalılar.

Yorumlar