Google'ın İsrail aşkı

Google Çeviri'de Somalice'de İngilizce'ye çeviri sırasında forma birkaç kez art arda 'pe pe pe' şeklinde yazılması halinde arama motorunun İsrail'e olan aşkı ortaya çıkıyor. Öte yandan ABD Başkanı Trump'ın tartışmalı Kudüs kararından sonra Google da Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etti. Google'a "İsrail'in başkenti" yazdığınızda karşınıza "Kudüs" çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
Google'ın İsrail aşkı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Google arama motorunun çeviri kısmında İsrail skandalı yaşanıyor. Somalice'den İngilizce'ye çeviri yapmak isteyen biri yanlışlıkla "pe pe pe pe" yazdığında karşısına "İsrail halkına ibadet etmek" şeklinde bir öneri çıkıyor. Daha fazla 'pe pe' yazıldığında ise bu kez İsrail ile ilgili daha farklı şeyler çıkıyor.

Sonhaberler.com yazarı ve SEO danışmanı Kerem Abadi, yaşananlar için, "Google'ın İsrail ile milletlerin efendisi ilan ediyor" derken teknik olarak muhtemel hatalar için ise şunları söyledi: Pe burada kod olarak "Perhaps"ın kısaltma kodu. Çeviri işleminde bunun görünmemesi lazım. Ancak görünüyor. Google çevirinin bir bug'ı. Perhap burada; olasılık, ihtimal, yaygınlık manasında kod/emir kısaltması. Onun için her dilde Pe sayısına göre değişiyor. İsrail / Yahudilik içerenler göze batıyor. Tabi burada veritabanında ilk yönlendirici kaynak önemli. Demek ki ilklerin içinde İsrail / Yahudilik fazla geçiyor.

KUDÜS'Ü DE İSRAİL'E BAŞKENT YAPTI

Google'ın İsrail aşkı bununla da kalmıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Evanjelik tarikatı ile Yahudi lobisinin baskılarına boyun eğerek aldığı tartışmalı Kudüs kararından sonra arama motoru da yazılımını güncelledi. Buna göre arama motoruna İsrail'in başkenti yazıldığında karşıdaki sonuçlarda "Kudüs" cevabı çıkıyor. 

Aynı arama motorunda Filistin'in başkenti yazıldığında ise Doğu Kudüs olarak çıkıyor. 

GOOGLE DAHA ÖNCE DE YAPMIŞTI

Google daha önce de akıllı telefonlarda kullanılan Android yazılımında benzer bir skandala imza atmıştı. Android cihazların klavyesini kullanan kullanıcılar, kelime önerme uygulamasında, "Muhterem" yazdıklarında karşılarına, "Fethullah Gülen, Hoca Efendi" gibi öneriler çıkıyordu. Konunun basına yansıması üzerine Google yeni telefonlardaki güncellemlerden düzeltmeleri yaptı ancak eski telefonlarda uygulama olduğu gibi duruyor. 

Yorumlar