Güneş Tutulması Nedir - Güneş Tutulması Olayı

Güneş tutulması; Ayın, Güneş ve Dünya arasına girmesi sonucu meydana gelen bir doğa olayıdır. Peki, güneş tutulması ne zaman gerçekleşecek? Parçalı güneş tutulması nedir

Google Haberlere Abone ol
Güneş Tutulması Nedir - Güneş Tutulması Olayı

Güneş tutulmasının gerçekleşmesi için, Ayın, Yeni Ay Evresinde olması gerekiyor. Buna göre; Dünya'nın Güneş çevresindeki Yörünge Düzlemi ile çakışması gerekiyor.

Dünyanın uydusu olan Ay, yaklaşık 3 bin 475 Kilometrelik bir çapa sahip olan soğuk ve kayasal bir gök cismidir. Ay, güneşin ışığını bir ışık kaynağı olarak yansıtır. Ay, Güneş'in etrafındaki turunu 29.5 günde tamamlar. Bu dönüş sırasında Güneş'e olan konumunu değiştirir. Bu Ay aşamalarını oluşturur.

"Yeni Ay" bu aşamalarda görülemez çünkü bu zşamadaki Ay, Güneş ile Dünya arasındadır. Ayın aydınlanan kısmı Dünyamızda görülmez. Güneş tutulması olayı için de önemlidir.

Güneş tutulması sadece "Yeni Ay" Evresinde ortaya çıkabilir. Her ay 29.5 günde bir tamamlandığı gerçeğine göre, her ay bir güneş tutulması olabilir. Ama ay yörünge düzlemi ve Dünya'nın yörünge düzlemi arasında 5 Derecelik fark vardır. Bu nedenle, Güneş Tutulması her ay gerçekleşmez.

PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ayın Güneşi kısmen kaplamasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Her tam ve halkalı tutulma, parçalanmış bir tutulma olarak başlar ve tam tutulma halinde devam eder. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği, Dünya'nın yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda parçalanmış tutulmalar olarak görülür.

Tam Güneş Tutulması: Ayın Güneşin Dünya'dan bir disk olarak görünen ışık çemberi tarafından örtülmesiyle oluşur. Çok parlak olan Güneş, Ay ile kaplıdır. Tam tutulma sırasında çıplak gözle güvenle bakabilirsiniz. Bu arada, hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülür bir şekilde açıktır. Tam tutulma, Dünya'nın yüzeyindeki dar bir koridorda gözlemlenebilir.

Halkalı Güneş Tutulması: Ayın, Güneşin önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneşi tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ayın çapı, Güneşin ışıkyuvarının çapını yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ayın Dünya'ya uzaklığı, Güneşin uzaklığının yine 400'de biridir. Bu Ayın Dünya'dan görünür büyüklüğü ile Güneşin büyüklüğü yaklaşık aynıdır. Ay tam kavuşumlu geçişi Güneşi tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay'ı örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Hibrit Güneş Tutulması: Tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür.

SONRAKİ GÜNEŞ TUTULMALARI VE TARİHLERİ

- 15 Şubat 2018 Kuzey Amerika - Parçalı
- 13 Temmuz 2018 Güney Avustralya - Parçalı
- 11 Ağustos 2018    Kuzey Avrupa - Parçalı
- 6 Ocak 2019    Doğu Asya - Parçalı
- 2 Temmuz 2019 Kuzey Amerika - Tam
- 26 Aralık 2019 Kuzey Asya - Halkalı
- 21 Haziran 2020 Kuzey Asya - Halkalı
- 14 Aralık 2020 Kuzey Amerika - Tam
- 30 Nisan 2060 Kuzey Afrika, Türkiye, Orta Asya - Tam      

Yorumlar