Alan Bean öldü - Alan Bean kimdir?

Ay'da yürüyen 4. insan olan ABD'li astronot Alan Bean hayatını kaybetti. NASA, Charles Conrad ile yüzey deneyleri yaparak, Dünya'ya getirmek üzere 34 kilo kaya ve toprak toplayarak Ay'da 31 saat geçiren Bean'in, Houston'da 86 yaşında hayatını kaybettiği açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Alan Bean öldü - Alan Bean kimdir?

ANKARA (AA) - ABD'nin 1969 yılındaki Apollo 12 misyonunda görev yapan ve Ay'da yürüyen 4. insan olan ABD'li astronot Alan Bean hayatını kaybetti.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesinden (NASA) yapılan açıklamada, Charles Conrad ile yüzey deneyleri yaparak, Dünya'ya getirmek üzere 34 kilo kaya ve toprak toplayarak Ay'da 31 saat geçiren Bean'in, Houston'da 86 yaşında hayatını kaybettiği belirtildi.

NASA'dan 1981 yılında emekli olan Bean, yaşamının geri kalan kısmında yaptığı resimlerde Ay'a inişin sanatsal izlenimlerini yansıtmıştı.

Alan Bean kimdir?
Alan LaVern Bean, 15 Mart 1932’de doğmuştur. Amerikan emekli deniz subayı ve havacı, uçak mühendisi, test pilotu ve NASA astronotu olan Alan Bean, Ay'da yürüyen dördüncü kişiydi. İlk uçuşunu Ay'a, 1969 Kasım'ında 37 yaşındayken yaptı. 1975'te Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'nden ve 1981'de NASA'dan emekli olduktan sonra uzay ile ilgili çeşitli sahneleri resmederek, kendi deneyimlerini ve Apollo programındaki astronotlarının kendi deneyimlerini belgeledi. Apollo 12'nin son yaşayan mürettebatıydı.

Alan Bean, İskoç kökenliydi. 1950 yılında Teksas, Fort Worth, R. L. Paschal Lisesi'nden mezun oldu. Bean, 1955'te Austin'deki Texas Üniversitesi'nden Havacılık Mühendisliği dalında lisans derecesini aldı. UT'da Delta Kappa Epsilon kardeşlik (Omega Chi bölümü) üyesiydi. UT Austin Deniz Kuvvetleri Yedekleme Memurları Eğitim Kolordusu aracılığıyla bir uçuş eğitimine katıldı. Bean, jet uçağında 4.890 saat de dahil olmak üzere, 7,145 saatten fazla uçuş süresi kaydetmiştir.

Alan Bean NASA kariyeri
Bean, NASA tarafından 1963 yılında Astronot Group 3'ün bir parçası olarak seçilmiştir. Bean, Apollo 12'de ay modülü pilotuydu. Ay yüzeyini keşfetti, çeşitli ay yüzeyi deneyleri yaptı ve diğer astronotlarla birlikte güç kaynağını sağlamak için Ay'daki ilk nükleer güç üreteci istasyonunu kurdular. Bean aynı zamanda Skylab 3'ün uzay aracı komutanıydı. Bir sonraki görevinde Bean, SSCB-Amerika Birleşik Devletleri Apollo-Soyuz Test Projesi için ABD uçuş ekibinin yedek uzay komutanıydı.

Alan Bean, 26 Mayıs 2018'de Houston'da hayatını kaybetti. Bean, Amerikan Uzay Bilimleri Derneği üyesi ve Deneysel Test Pilotları Derneği üyesiydi.    

Yorumlar