Yapay zekaya 'uluslararası kurallar'

Dünyanın en büyük ekonomilerinin teknolojiden sorumlu isimleri yapay zekaya çeki düzen vermek için kolları sıvadı.

Google Haberlere Abone ol
Yapay zekaya 'uluslararası kurallar'
G7, yani dünyanın en büyük ekonomilerini temsil eden ülkeleri tanımlayan kısa ad. Bugüne kadar dünya ekonomisini ve uluslararası kuralları belirlemek için pek çok kez işbirliğine giden ülkeler bu kez geleceğe çeki düzen vermek için bir araya geldi. Amaç; yakın geleceğin yeni normali haline gelecek olan yapay zekanın hangi kurallar altında işleyeceğini şimdiden belirlemek.

Japonya’nın Takamatsu şehrinde gerçekleştirilen G7 ICT Zirvesi‘nin ana gündem maddelerinden biri olarak belirlenen yapay zeka; Japonya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, ABD ve Avrupa Birliği’nin teknolojiden sorumlu en üst isimleri arasında değerlendirilecek. Bakan seviyesinde gerçekleşen toplantılara Japonya İçişleri ve İletişim Bakanı Sanae Takaichi evsahipliği yapıyor.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Takaichi, yapay zekanın muazzam bir hızda ilerlediğine dikkat çekerken, bu hıza ayak uydurmak için ülkelerin neler yapması gerektiğini de sözlerine ekledi. Ülkesinin teknoloji gelişiminde insan onurunu ön planda tutan, gizliliğe önem veren sekiz temel ilke üzerinde hareket ettiğini kaydeden Takaichi, uluslararası yapay zeka kurallarının da bu ilkeler baz alınarak oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Takaichi’nin dikkat çektiği bir diğer konu ise, siber güvenlik ile teröristlerin internetten faydalanmalarını engellemek için alınabilecek önlemler oldu.

Etkinlikte masaya yatırılan bir diğer başlık ise yaşlıların bakımında robotların kullanımı oldu. Avrupa Birliği’nin dijitalleşmeden sorumlu üst düzey ismi Andrus Ansip, Japonya ve Avrupa Birliği’nin bu konuda ortak hareket edeceğini açıkladı.

İki gün sürecek etkinliğin sonuç bildirgesinde, başta yapay zeka olmak üzere diğer konuları da içeren bir metin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Bu metin, sonraki çalışmalar için bir referans niteliği taşırken, yapay zekanın kullanımıyla ilgili yasal altyapıyı da şekillendirecek.

Kaynak: Techinside 
 

Yorumlar