Merkür siyah bir nokta gibi Güneş'in önünden geçti

Merkür'ün Güneş'in önünden geçişi Antalya ve Malatya'da kurulan platformlardan izlendi

Google Haberlere Abone ol
Merkür siyah bir nokta gibi Güneş'in önünden geçti
Merküz gezegeninin Güneş'in önünden geçişi Türkiye'de iki bölgede izlendi. Malatya ve Antalya'da kurulan platformlarda geçiş seyredildi. 

İnönü Üniversitesi bünyesindeki Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ilk gözlem evinde, Merkür gezegeninin Güneş'in önünden geçişi izlendi.

Çeşitli okullardan İnönü Üniversitesi yerleşkesindeki gözlem evine gelen çok sayıda öğrenci, teleskopla Merkür gezegeninin Güneş'in önünden geçişini dikkatle takip etti.

Gözlemevi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tuncay Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin, nadir görülen bir gök olayı olan Merkür geçişini takip etmek için gözlem evine geldiğini belirtti.



Güneş diskinin önünden geçen Merkür gezegeninin Güneş tutulmasına neden olduğunu vurgulayan Özdemir, "Çapı küçük olduğu için biz onu tutulma olarak görmüyoruz. Diskin üzerinden geçince öğrencilerimiz izliyor." dedi.

Özdemir, gözlem evinde öğrencilere güneş sistemiyle ilgili bilgi verdikten sonra teleskop başına geçirerek geçişi izlettirdiklerini kaydetti.



Teleskopla Merkür gezegeninin Güneş'in önünden geçişini izleyen öğrenciler ise kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti.

ANTALYA'DA DA İZLENDİ

Merkür'ün Güneş önünden geçişi, Antalya'da EXPO 2016 sergi alanına kurulan teleskopla büyük ekrandan izlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) Başuzman Araştırmacı Dr. Tuncay Özışık, etkinliğe katılanlara bilgi verdi.
Özışık, bilgilendirmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ender görülen gök olaylarını bu tarz etkinliklerle halka izlettirdiklerini söyledi.



Merkür'ün Güneş önünden geçişinin yüzyılda ortalama 13 kez gerçekleştiğini bildiren Özışık, "Bir önceki geçiş 2006'da gerçekleşmiş, bir sonraki 2019 yılında meydana gelecek." dedi.

Merkür'ün Güneş diskinin önünde "siyah küçük bir nokta" olarak gözüktüğüne dikkati çeken Özışık, geçmişte bu geçişlerin, Dünya ile Güneş uzaklığının çok hassas hesaplanması için kullanıldığını anlattı.

Özışık, bugün ise söz konusu geçişlerin, bilim toplum farkındalığı ve astronomik hesapların doğruluğunun teyidi şeklinde kullanıldığını ifade ederek, "TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi olarak Antalya'da biri Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi, diğeri EXPO alanında olmak üzere iki yerde istasyon kurduk. Antalya, gözlem açısından şanslı. Gayet güzel görüntü. Bazı illerde hava bulutlu olduğu için geçişin izlenemediği bilgisi geldi." diye konuştu.



Özışık, Güneş'e herhangi bir optik teleskopla filtresiz olarak bakmanın "kalıcı körlük" oluşturacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'den geçişin tamamının izlenemeyeceğini belirten Özışık, "Geçişin tamamını Türkiye'deki zaman diliminde Güneş battıktan sonra da devam edeceği için göremeyeceğiz. Başlangıcı ile yüzde 75'ini göreceğiz." bilgisini aktardı.

Yorumlar