Japon uydusu uzayda kayboldu

Japonya tarafından, kara delikleri araştırması için uzaya gönderilen Hitomi uydusundan iki gündür haber alınamıyor

Google Haberlere Abone ol
Japon uydusu uzayda kayboldu

Japonya’nın kara delikleri araştırmak üzere şubat ayında uzaya gönderdiği Hitomi adlı uydusuyla bağlantısının kesildiği bildirildi.

Japon Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA), 17 Şubat'ta ülkenin güneyindeki Tanegashima adasından fırlatılan ve başarılı biçimde yörüngeye yerleşen uyduyla irtibatın beklenmedik şekilde kesildiğini açıkladı.

JAXA Sözcüsü Izumi Yoshizaki, cumartesi gününden bu yana uydudan haber alınamadığını söyledi.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi uzmanlarından Jonathan McDowell da bağlantı kaybedilmeden önce çevresinde beş cisim görülen Hitomi'nin çarpma, gaz kaçağı ya da bataryasında meydana gelen patlama sonucu parçalanmış olabileceğini ileri sürdü.

Hitomi'nin, taşıdığı kızılötesi teleskoplarla, kara delikleri ve uzaydaki diğer çözülemeyen gizemleri araştırması için yörüngede üç yıl kalması planlanıyordu.

Adı Japoncada "Gözbebeği" anlamına gelen uydu, JAXA önderliğinde ABD, Kanada ve Avrupa’dan 70’in üzerinde kurumun katkılarıyla kızılötesi ve gama ışınlarını tespit ederek hassas spektroskopik gözlemler yapmak üzere geliştirilmişti.

Dünya'dan 575 kilometre uzaklıktaki yörüngesini 96 dakikada tamamlaması öngörülen Hitomi, 17 Şubat'ta uzaya fırlatılmıştı.

Kaynak: AA

 

 

Yorumlar