İngiltere ile bilim işbirliği görüşmeleri

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: İklim değişikliği dünyada nüfusun artması ve kaynakların yetersizliği konularının çözümü için İngiltere ile bilim işbirliğine gidilmeli.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere ile bilim işbirliği görüşmeleri

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Bilim Başdanışmanı Robin Grimes, Katip Çelebi-Newton Fonu'nun, İngiltere ve Türkiye arasındaki bilim iş birliğini daha da genişleteceğini belirterek, "Türkiye de İngiltere'nin karşılaştığı sorunlarla karşı karşıya. Örneğin iklim değişikliği, dünyada nüfusun artması ve kaynakların kısıtlı olması. Bunların çözümü için ortak çalışmamız gerekiyor" dedi.

Grimes, Ankara’da AA muhabirinin sorularını yanıtlayarak, bilim alanında iki ülke arasındaki iş birliğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yılın Türkiye-İngiltere Bilim ve İnovasyon Yılı ilan edildiğini anımsatan Grimes, şunları söyledi:

"Toplam 40 milyon sterlin büyüklüğündeki Katip Çelebi-Newton Fonu oluşturuldu. Fonun süresi 2019’dan 2021 yılına kadar uzatılarak ilave kaynak sağlandı. Bu fon, ikili ortaklığımızı pekiştirerek İngiltere ve Türkiye arasında uzun süredir devam etmekte olan bilim iş birliğini daha da genişletecek. Fon, bir yandan iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirip geliştirerek akademik camialar arasındaki ilişkileri teşvik ederken, öte yandan bilim ve inovasyonda mükemmeliyet konusunda bilincin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Türkiye de İngiltere'nin karşılaştığı sorunlarla karşı karşıya."

Grimes, şu görüşlerini ifade etti:

"Örneğin iklim değişikliği, dünyada nüfusun artması ve kaynakların kısıtlı olması. Enerji ve su ihtiyacımızı karşılama sorunu. Bunlar hem Türkiye’nin hem de İngiltere’nin karşı karşı olduğu sorunlar. Bunların çözümü için ortak çalışmamız gerekiyor. Bu fon, her iki ülkeye de bilime dayalı politikalar geliştirilmesi alanında yardımcı olacak."

Aynı zamanda nükleer enerji uzmanı da olan Grimes, Türkiye ve İngiltere'nin nükleer enerji konusunda birlikte çalışabileceklerini bildirdi.

İngiltere, Japonya, ABD ve Yeni Zelanda olmak üzere dünyada sadece 4 ülkenin dışişleri bakanlığında bilim başdanışmanı bulunduğunu anlatan Grimes, bilim diplomasinin kanıtlara dayalı karar verilmesini sağladığını kaydetti.

Grimes, "Sorunlar bilimin devreye sokulmasıyla daha çözülebilir hale gelir" diye konuştu.

 

Yorumlar