Görüntülere dokunduran teknoloji

Araştırmacılar görüntülere dokunarak hareket ettirme özelliği olan 'interactive dynamic video' özelliği geliştirdi

Google Haberlere Abone ol
Görüntülere dokunduran teknoloji
Görüntülere etkileşim sağlayan teknoloji olarak bilinen 'interactive dynamic video' gerçek nesnelerin titreşimleri kullanılarak izleyicinin görüntülerle etkileşimini mümkün kılıyor.

ABD'li araşatırma geliştirmeciler, sanal ortamda görüntülerin titreşimlerini kullanarak etkileşim elde ettiler. İnteraktif Dinamik Video ismi verilen bu teknik sayesinde izleyici, istediğinde ekrana dokunarak videodaki cisimleri hareket ettirebilecek. 



MIT üniversitesinde Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı'nda doktora çalışmalarını yürüten Abe Davis, görsel efektlere ucuz ve basit bir alternatif geliştirdi.

Bu teknoloji, cisimlerin farklı frekanslardaki titreşimlerini kayderek oluşturulan zengin görüntü formatı sayesinde, fiziksel nesnelerin hareketini bilgisayar ortamında yeniden canlandırmayı mümkün kılıyor.



Yüksek bütçeli Holywood filmlerinde gördüğümüz görsel efektlerin aksine bu sistem 3 boyutlu modelleme kullanmak yerine nesnenin doğal hareketlerini kaydediyor.

İzleyicinin dokunduğu yere ve şiddetine göre cismin nasıl hareket edeceği bilgisayar tarafından tahmin ediliyor ve bilgisayar ilgili kaydı oynatıyor.



Teknolojinin hedefindeki sektör elbette eğlence ve film endüstrisi. CGI denilen bilgisayar animasyonlarının birkaç dakikasını hazırlamak için onlarca saat ve milyon dolarlar harcanıyor. Bu teknoloji sayesinde animasyon karakterler gerçek nesnelerle kolayca etkileşim kurabilir.

Ayrıca artırılmış gerçeklik (augmented reality) adı verilen ve son dönemde Pokémon Go isimli oyun ile popüler olan teknolojiye bu yöntemle katkı sağlanabilir. Artırılmış gerçeklik öğelerinin bu yolla gerçek nesnelerle etkileşimi mümkün olabilir.



Davis, şimdilik projesini geliştirmeyi sürdürüyor. Bu görüntüleri elde edebilmek için çekilen videoların uzunluğu oldukça kısa. Davis, uzun süreli gözlem sayesinde çok daha gerçekçi simülasyonlar yapılabileceğini belirtiyor.

Yakın zamanda Stanford Üniversitesi'ne geçecek olan genç mühendisin projesinin patenti MIT üniversitesine ait. Üniversitenin bu teknolojiyi film endüstrisine satıp satmayacağı henüz bilinmiyor.

Yorumlar