Bilim bir kez daha yanıldı

Bilim dünyasında 'tükendi' şeklinde bilinen hastalığın, yine bilimsel çalışmalar neticesinde hala yaşadığı ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Bilim bir kez daha yanıldı
Bilimsel çalışmalar sonucu tükendiği tahmin edilen bir hastalık türünün, yine bir bilimsel çalışmalar sonucunda yaşadığı ortaya çıktı. 

Arkeofili'de yer alan habere göre Antropologların artık yeryüzünde olmadığını düşündüğü “Cribra Orbtialia” (CO) isimli kafatası hastalığının, aslında hala görüldüğü, ve hem Kuzey Amerika hem de Güney Afrika’da oldukça yaygın olduğu ortaya çıktı.

Cribra Orbtialia hastalığında, göz çukurlarının içindeki kemikler gözenekli hale geliyor. Bu durumun sağlığa olumsuz etki eden bir yanı henüz bilinmiyor. Fakat bu hastalığa demir eksikliği anemisinin  neden olduğu düşünülüyor.

Geleneksel olarak antropologlar bu hastalığı, tarihöncesi toplumların beslenme ve sağlığını değerlendirmek için kullanıyor. Cribra Orbtialia’nın görülmesi araştırmaclara, bir toplumun yeteri kadar çeşitli beslenmediğini anlatıyor.

Araştırmanın yazarlarından Ann Ross “Fakat CO’nun modern toplumlarda yaygınlığı üzerine birçok tarışma yapıldı, bazıları hastalığın tamamen yok olduğunu düşünüyordu. Biz de CO’nun hala yeryüzünde görülüp görülmediğini, ve eğer görülüyorsa, daha önceki çağlara göre ne kadar yaygın olduğunu araştırmak istedik” diyor.

Araştırmada Güney Afrika, Amerika’daki Kuzey Carolina, ve Batı Yarıküre Veritabanı’ndan modern, tarihi, ve tarihöncesi insan kalıntıları incelendi. Toplamda 844 kafatası incelendi, bunların 245’i tarihöncesi, 381’i tarihi (20. yy da dahil olmak üzere), ve 218’i modern idi.

Araştırmacılar analiz sonunda şaşırtıcı bulgularla karşılaştı.

Araştırmacılar hastalığın modern toplumlarda hala bulunduğunu ve aslında pek de seyrek görülmediğini ortaya koydu.

Örneğin, Kuzey Amerika’dan incelenen beş modern çocuk kafatasının iki tanesinde – %40 – Cribra Orbtialia olduğu görüldü. İncelenen 60 adet Güney Afrikalı çocuk kafatasından 15 tanesinde de – %25 – bu hastalık görüldü.

Ross “Bu hastalığın modern örneklerini görebileceğimizi düşünmüştük, fakat bu kadar yaygın olacağını düşünmemiştik. Fakat böyle yüksek oranlara ulaşmamızın bir nedeni de, incelediğimiz insan kalıntılarının forensik vakalardan geliyor olması olabilir – kalıntıların çoğu cinayet ya da ihmal vakalarından geliyordu. Bu vakalar tüm çocuklarını sağlığını temsil etmiyor” dedi.

Yorumlar