Konya Tarihi Camileri

Bu mübarek Ramazan aylarında sizler için Konya ilinin tarihi camilerini tanıtıyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Konya Tarihi Camileri

Konya camileri ve tarihi

Belki yolunuz bu mübarek Ramazan ayında Konya'ya düştü,

Mevlana Celaleddin Rumi'nin yaşamış olduğu bu topraklarda Konya'nın en güzel ve tarihi camileri aşağıda sizler için hazırlandı. Konya'ya gidip mutlaka uğranması gereken bu camileri ziyaret etmede fayda vardır.

Konya’nın önemli tarihi camileri

Alâeddin Camii

Konya Camileri Başında , Konya’nın en büyük ve en eski camilerindendir ve Anadolu Selçuklu Devrine aittir. Şehrin merkezindeki Alâeddin Tepesindedir. Selçuklu Sultanı Rükneddin Mesut I’in son zamanlarında başlanılmış, Kılıçaslan I I (1156-1192) devrinde çalışmalar devam etmiş ve Sultan Alâeddin Keykubad I tarafından 1221 yılında tamamlanmıştır. Camiinin en ilginç unsurlarından biri abanoz minberdir. Minber abanoz ağacından birbirine geçmiş olup, Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin en güzel örneklerinden birini temsil eder.

Alâeddin Camii

İplikçi Camii

Alâeddin Caddesi’nde Şemseddin Altınoba tarafından 1200’lü yılların başında inşa edildi ve somuncu Ebubekir tarafından genişletil. İplikçiler çarşısında olduğu için bu adı aldı. 1951-1960 yıllarında Klasik Eserler Müzesi oldu ve ardından yeniden ibadete açıldı.

Sahip Ata Camii ve Külliyesi

Anadolu Selçuklu Devleti Vezirlerinden Sahip Ata 1258-1283 yıllarında burayı inşaa ettirdi. Külliyede mescit türbe, hanigâh ve hamam vardır. Abdullah Bin Kellük bu eserin mimarıdır.

Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi

Konya Camileri arasında en önemlilerindendir. 1274 yılında yapılan Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi Şeyh Sadrettin mahalle bulunur.  Mevlâna’ya derin bir sevgi ile bağlanan Sadrettin Konevi’nin mezarı da buradadır. Avluda bulunan türbe, açık türbeler tipinin ayakta kalan tek örneğidir.

Şems-i Tebrizî Camii ve Türbesi

Mevlana’nın yakın dostu Şems-i Tebrizi adına yapılan bu cami ve türbe 13. Yüzyıla aittir ancak kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Bugünkü yapı 1510 yılında Abdürrezzakoğlu Emir İshak Bey tarafından genişletilmiştir.

Kadı Mürsel (Hacı Hasan) Camii

Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında Hacı Mustafa oğlu Mürsel tarafından yaptırılmıştır.

Tursunoğlu (Tahir Paşa Camii)

Abdülaziz mahallesindedir. XV Yüzyıl başlarında Konya eşrafından Tursunoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır.

Selimiye Camii

Konya Camileri arasında en az bilinenidir. Mevlâna Dergâhının batısında inşaatına Sultan Selim Hanin şehzadeliği zamanında yapıldı. Camii Osmanlı klasik mimarisinin Konya’daki en güzel eserlerindedir.
Şerafettin Camii

Camiinin 13 yy.’da yapılmıştır, 1444 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey II. Tarafından retore edilmiş, zamanla harap olmuş ancak 1636 yılında Konyalı Mehmet Çavuşoğlu Memi Bey tarafından yıktırılarak yeniden yapılmıştır.

Kapı Camii

Konya Camileri arasında en farklı olanlarındandır. Asıl adı İhyaiyye olup eski Konya Kalesinin kapılarından birinin çevresinde yer aldığından Kapı Camii adıyla anılır. Kapı Cami Konya’da yer alan Osmanlı Dönemi camilerinin en büyüğüdür.

Nakiboğlu Camii

Nakiboğlu mahallesindeki cami 1762 yılında yaptırılmıştır. Kare planlı olup toptan yapılmıştır. Çatı ahşaptır. Kiremitle örtülmüştür. Minaresi, 1178 H. (1764 M.) yılında Nakib’ül Hac Seyid İbrahim oğlu Mehmet Emin tarafından yaptırılmıştır.
 
Kaynak: Konya Namaz Vakitleri

Yorumlar