Belçika'ya kaçan Katalan lider hakkında kırmızı bülten çıkarıldı

Katalonya'da referandum yapan özerk yönetimin Belçika'ya kaçan başbakanı hakkında İspanya tarafından kırmızı bülten çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Belçika'ya kaçan Katalan lider hakkında kırmızı bülten çıkarıldı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İspanya'nın Katalonya bölgesinde tartışmalı referandumu ilan ettikten sonra Belçika'ya kaçan Özerk Yönetim Başbakanı Puigdemont hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. 

İspanya mahkemesi, Katalan lider Carles Puigdemont hakkında 'kırmızı bülten'le yakalama kararı çıkarıldı. Ayrıca mahkeme Puigdemont'un, video konferans aracılığıyla tanıklık talebini reddetti. Öte yandan İspanya hükümetinin, hakkında başlattığı soruşturma sonrası Belçika'ya kaçan eski Katalonya lideri Charles Puigdemont, devlet televizyonu RTBF'de çıktığı programda açıklamalarda bulundu. Puigdemont, 21 Aralık'taki seçimler için "Seçimde aday olmaya hazırım. Herhangi bir yerden de seçim kampanyası yürütmek mümkündür" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Puigdemont’un Belçikalı avukatı Paul Bekaert, İspanyol bir yargıçın, görevden alınan Katalan lider için tutuklama kararı çıkardığını belirterek, "Az önce müvekkilimden kendisi ve kendisi ile birlikte Belçika’da olan 4 bakanı için İspanya’da tutuklama emri çıkartıldığını duydum. Puigdemont burada kalacak ve kalışı sırasında Belçika makamlarıyla iş birliği halinde olacak" dedi.

İspanya savcılığı, yüksek mahkemeden, Belçika’ya giden Katalonya Lideri Carles Puigdemont’un ülkeye dönüp ifade vermemesi durumunda, Avrupa genelinde tutuklama emri çıkartılmasını talep etmişti. İspanyol yargısının, aralarında Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin eski lideri Carles Puigdemont’un da bulunduğu ayrılıkçı siyasetçiler hakkında yasal süreç başlatmasının ardından, eski Katalan liderin avukatı, Puigdemont’un Belçika’da ifade vermesini istediğini belirtmişti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından Katalonya’nın yönetimini görevden almış, parlamentoyu feshetmiş ve 21 Aralık için erken seçim çağrısında bulunmuştu. Puigdemont ise bu gelişmelerin ardından hakkındaki suçlamalardan dolayı Belçika’ya gitmişti.

Öte yandan, binlerce Katalan görevden alınan sekiz bölge bakanının tutuklanmasına karşı protesto gösterileri düzenledi.

Yorumlar