Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığı Tank Taburu davasında tahliye

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlere ilişkin davada tutuklu 11 er tahliye edildi

Google Haberlere Abone ol
Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığı Tank Taburu davasında tahliye

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlere ilişkin 64 kişinin yargılandığı davada tutuklu 11 erin tahliyesine karar verildi.

Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Mustafa Çorumlu, sanık ve avukatların savunmalarının tamamlandığını belirterek, cumhuriyet savcısından ara karar için mütalaa istedi.

Savcı, darbe girişimi sırasında vatani görevini yaparken tutuklanan sanık erlerin tahliye edilmesini, diğer sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya verilen aradan sonra ara kararını açıkladı ve "tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak" olay tarihinde er olan 11 sanık hakkında yurt dışı yasağı konularak tahliye kararı verdi.

Sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin kaldırılması yönündeki talepleri reddeden mahkeme, bazı isimlerin tanık olarak dinlenmesini kararlaştırdı.

"ByLock" kullanıcısı olduğu tespit edilen sanık eski Yarbay Bayram Kılıç'ın yazışma içeriklerini isteyen mahkeme, aynı zamanda bütün sanıklara ait MASAK ve HTS kayıtlarının dava dosyasına kazandırılması için ilgili kurumlara müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

Suçtan zarar görenlerin davaya katılma taleplerini yerinde bulan mahkeme, duruşmayı 11 Aralık'a erteledi.

- İddianame

İddianamede, sanıkların, "anayasayı ihlale teşebbüs etme", "suçu i̇şlemeyi kolaylaştırmak i̇çin öldürme", "suçu i̇şlemeyi kolaylaştırmak i̇çin öldürmeye teşebbüs etme", "korku yaratabilecek tarzda silahla ateş etme", "kamu malına zarar verme" ve "mala zarar verme" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları talep ediliyor.

Mamak 28. Mekanize Tugayına bağlı tank taburundan "askeri darbeyi başarmak üzere" Genelkurmay Başkanlığı Karargahına 15 tank sevk edildiği kaydedilen iddianamede, bu tankların bir kısmının konvoy halinde gittiği, bir kısmının ise Kızılay'dan itibaren değişik sokak ve caddelerde kaybolduğu anlatılıyor.

Tanktakilerin, kendilerine engel olmaya çalışan sivillere ateş ederek öldürme ve yaralama fiillerini işlediği belirtilen iddianamede, Genelkurmay Başkanlığı önündeki alt geçitte sürücüsünün, namlusuna hasar görmüş polis aracını takıp insanların üzerine sürdüğü tankın plakası ve içindekilerin kesin olarak tespit edildiği bildiriliyor.

İddianamede, mal ve araçları zarar gördüğünden Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvet Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi "mağdur" olarak yer alırken, tankların üzerlerine sürülmesi veya ateş edilmesi sonucu öldürülmeye teşebbüs edilen 72 kişi ile olay gecesi araçları zarar gören 24 vatandaş müşteki olarak yer alıyor.

Yorumlar