Dünyada 1 Mayıs

- Lübnan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yürüyüşle kutlandı

Google Haberlere Abone ol
Dünyada 1 Mayıs

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşte, ülkedeki göçmen ev işçileri haklarını talep etti.

Başkent Beyrut'taki Hamra Caddesi'nde düzenlenen yürüyüşe, ülkeye Bangladeş, Etiyopya, Sri Lanka, Madagaskar, Senegal ve Filipin gibi ülkelerden gelip çoğunlukla evlerde hizmetçi olarak çalışan 400'den fazla göçmen katıldı. Ülkelerinin bayraklarını taşıyan göçmen işçiler, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından ev işçileri için deklare edilen 189 sayılı sözleşmenin Lübnan tarafından onaylanması ve yasal haklarının verilmesi çağrısı yaptı.

Yürüyüşün ardından dağıtılan ortak bildiride, "Lübnan'ın göçmen ev işçilerinin haklarını düzenlemesini ve devletin işe alımlarda gözetim görevini üstlenmesi" talep edilirken, göçmen işçilerin sayısının Ulusal İşçi Sendikasına göre çeyrek milyona ulaştığı ve 25 Ocak 2015'te düzenlenen konferansta göçmen işçilerin özel sendika kurmayı kararlaştırdığı ifade edildi.

Bildiride Lübnan'ın, kurulan sendikayı henüz tanımadığı ve hükümetin ILO tarafından açıklanan 189 sayılı sözleşmeyi onaylamadığının altı çizildi.

Birçok Arap ülkesinde olduğu gibi Lübnan'da da çeşitli Afrika ve Asya ülkelerinden gelen ve genellikle evlerde hizmetçi olarak çalışan göçmen işçiler bulunuyor. Lübnan Ulusal İşçi Sendikasının rakamlarına göre, ülkede çeyrek milyondan fazla göçmen işçi çalışıyor. Göçmen işçilerin genellikle ağır işlerde, yoğun mesai yaptığı ve düşük ücret aldığı ifade ediliyor.

Yorumlar