Danimarka partisinin Türkçe ile imtihanı

Danimarka’da 21 Kasım’da yapılacak olan yerel ve bölge seçiminde adaylar oy almak için Türkçe yazılı afiş dahil her türlü propagandaya başvuruyor.

Google Haberlere Abone ol
Danimarka partisinin Türkçe ile imtihanı

Danimarka’da 21 Kasım’da yapılacak olan yerel ve bölge seçiminde adaylar oy almak için Türkçe yazılı afiş dahil her türlü propagandaya başvuruyor.

Başkent Kopenhag’ın batısında bulunan, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Albertslund ilçesinde Liberal İttifak Parti’nin Danimarkalı adayı Carl Andersen, Türk seçmenlerin oylarını almak için elektrik direklerine astığı Türkçe "Değişikliğe yer var" yazılı 20 adet seçim posterindeki sloganın yanlış tercüme edildiğini öğrenince şaşkınlık yaşadı.

Danimarkalı aday Carl Andersen, seçim bölgesi Albertslund’da yoğun olarak yaşayan Türk seçmen nüfusun oylarını alabilmek için eski bir Türk bayan arkadaşının seçim kampanyasında kullanmak istediği afişte yer alacak olan sloganı Türkçeye çevirmesini istedi.

Danimarka medyasının yeminli tercümanlara kontrol ettirdiği ifadenin yanlış olduğu ortaya çıkınca Carl Andersen’in hazırlattığı 20 afiş beklenenden daha fazla etki oluşturdu. Danimarka medyasında ve sosyal medyada sıkça paylaşılan afiş gündeme oturdu. Danimarka parlamentosunda da temsil edilen ve koalisyon ortağı olan Liberal Alliance (Liberal İttifak) partisinin en sık kullandığı sloganlardan biri olan "Farklılıklara yer var" (Der er plads til forandringer) sloganı, "değişikliğe yer var" olarak çevrildi.

Danimarkalı bir adayın Türkçe yazılı afişleri medyanın büyük ilgisini çekerken, TV2 Lorry kanalı Google’da yaptığı araştırmanın yanısıra diplomalı Türk tercüman Nezaket Şahin’e afişte yazılı söz konusu cümleyi tercüme ettirerek yanlış olduğunu ortaya çıkardı.

Türkçe seçim afişinin yanlış tercüme edilerek yazılmasının talihsizlik olduğuna değinen Danimarkalı aday Andersen, bu afişle vermek istedikleri mesajın "İlçede yaşayan Türk toplumun 21 Kasım’da yerel ve bölge seçiminde sandığa gitmeleri için ilgilerini çekmek olduğunu" söyledi. Danimarka’da, 3 yıl ikamet etmiş olan herkes, Danimarka vatandaşı olmasa dahi yerel seçimlerde oy kullanabiliyor.

Yorumlar