Candan Balkanlı

Candan Balkanlı

Başarısızlık başarmaya engel mi?

Başarıya giden yol, engelleri aşmaktan geçer. Aslında biz hayal kurmayı seven bir toplumuz. Gözlerimizi kapattığımız anda kendimizi cumhurbaşkanı, ünlü bir yazar, önemli bir...

Başarıya giden yol, engelleri aşmaktan geçer. Aslında biz hayal kurmayı seven bir toplumuz. Gözlerimizi kapattığımız anda kendimizi cumhurbaşkanı, ünlü bir yazar, önemli bir şirkette CEO, nam salmış bir aşçı olarak hayal ederiz. Hayallerimiz içinde mutsuzluğa ve başarısızlığa hiçbir zaman yer vermeyiz. Peki, gözlerimizi açtığımız zaman neden başarısızlıkları kabulleniyor ve engelleri aşmak yerine, yerimizde saymaya devam ediyoruz?

Hayallerimizi süsleyen meslekler ve gerçekler

Çocukluğumuzun vazgeçilmez sorusudur ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ Muhakkak hepimizin bir cevabı vardı. Kimimiz doktor, kimimiz mühendis, kimimiz öğretmen olacaktık. Şuan kaçımız hayalini kurduğu mesleklerde çalışıyor? Az bir kısmımız diyebiliriz.

Hayallerin gerçekleşme oranlarını öğrenmek için bir insan kaynakları sitesi geçtiğimiz aylarda bir anket düzenledi. Ankete yaklaşık 10.000 aday katıldı. Bu adayların sadece %13’ü küçükken hayalini kurduğu mesleği icra ediyor. %87 ise hayallerinin yanından geçmeyen meslekleri icra ediyor. Nedeni meçhuldür ama bu araştırmaya göre mühendislik hayali kuran çocukların hayalini gerçekleştirme oranı %21 gibi bir rakamla birinci sırayı alıyor.

Sanırım hayallerini gerçekleştirenler, beyinlerinin sol lobunu çalıştırabiliyor çünkü sol lobu iyi kullananlar sistematik çalışıp objektif davranırlar. Sağ lobu iyi çalışanlar gibi hayali, hayal olarak bırakıp duygularının esiri olmazlar. Aslında her iki beyin lobunu da iyi çalıştırmak lazım.

Engelleri aşmanın yolu sabırdan geçer

Yazımın başında söylediğim gibi başarıya giden yol engelleri aşmaktan geçer, engelleri aşmanın yolu ise sabırdan geçer. Sabırla beklemesini bilen sonunda amacına ulaşır. Atalarımızın dediği gibi ‘Tekkeyi bekleyen, çorbayı içer’.

Engelleri aşan o kadar fazla başarı hikâyesi var ki hayatımızda. Mesela Stephen King ilk kitabı Göz’ü birçoğumuz okumuşuzdur. Basımevlerinden her seferinde geri çevrildi. Genç bir kızın trajik hikâyesini anlatması ve olağanüstü bir şekilde gözlerinin silaha dönüşmesi ve insanlara zarar vermesi, basımevlerine itici gelmiş olabilir. Bana kalırsa da gereksiz bir kitaptı. Muhtemelen ben de geri çevirirdim. Değişik bir kurgu yeteneğini var adamın. Adam inatla kitabını basımevlerine götürür, bir gün geri çevrilmekten bunalıp ‘yeter artık’ diyerek kitabını çöpe atar, eşi ‘emeğin büyük lütfen devam et’ diyerek yüreklendirir ve en sonunda kabul gören kitap ile birlikte Stephen King başarılı bir yazar haline gelir.

‘Sabreden derviş, muradına ermiş’

Mesela; Thomas Edison, muradına ermiş ve bizleri aydınlatmış önemli bir isim. Hepimiz biliyoruz ki başarısızlığı belki de 9999 kez tecrübe etmiş bir isimdir Edison, fakat pes etmemiş, sabretmiş ve 10000. denemesinde başarıya ulaşıp ampulü bulup bizleri aydınlığa ulaştırmıştı. Azmin aşamayacağı bir engel olamaz, olmamalı da. Aksi takdirde yapacağınız güzel işlerden bizleri mahrum bırakmış olacaksınız.

İçinizi başarısızlık korkusu sardığı zaman lütfen ampule bakın ve yolunuzu aydınlatın. Başarılı olmak istiyorsanız, kendinize inanın. Gönlünüz açık olsun engeller sabır ve azim ile aşılır.

‘Sabır acı ise de, meyvesi tatlıdır’ ;)

Diğer Yazıları

Yorumlar

Hüsniye Bill Gates de bu ödeneklere girebilir