Kenya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi, Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta, Kenya’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan edildi.Kenya’nın Bağımsız Seçim ve Sınır Komisyonu (IEBC), Uhuru Kenyatta’yı tekrarlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan etti. Kenyatta, muhalefet lideri...

Google Haberlere Abone ol
Kenya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi, Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta, Kenya’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan edildi.

Kenya’nın Bağımsız Seçim ve Sınır Komisyonu (IEBC), Uhuru Kenyatta’yı tekrarlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan etti. Kenyatta, muhalefet lideri Raila Odinga taraftarlarının boykot ettiği seçimlerde yüzde 98 oy alarak seçimin galibi oldu. Kenyatta, 19,6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 39’unun katıldığı seçimlerde yüzde 98 oy aldı. Muhalefet lideri Rila Odinga ve taraftarları seçimleri boykot etmişti. Kenyatta 8 Ağustos’taki seçimleri de kazanmıştı ancak Kenya Anayasa Mahkemesi seçimlerde usulsüzlük yapıldığını öne sürerek iptal etmişti.

Kenyatta yaptığı konuşmada, "Bütün bunlar hukukun üstünlüğü ve anayasal zorunluluğun sınırları içinde yapıldı. 8 Ağustos kazanımımızı yeniden gözden geçirerek bana ve Jubilee Partisi’ne oy veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yinelenen seçim muhalefetin kalesi olan 25 seçim bölgesinde güvenlik korkuları nedeniyle askıya alınmıştı. EBC, bu sonuçların nihai sonucu etkilemeyeceğini söyledi. Kenyatta ise, birlik kurmak için Kenyalıların bir araya gelme zamanının geldiğini söyledi. Kenyatta," Şimdi, ulusumuzu yeniden düşünme sürecine başlayabiliriz ancak bunu yaparken de Anayasal yola ve hukukun üstünlüğüne olan bağımlılığımı size hatırlatmalıyım" dedi. Kenyatta, ayrıca sonucu kabul etmeyip mahkemeye gidecek herhangi bir partiye de saygı duyacağını söyledi. Kenyatta, "Bugünkü zaferim, mahkemeler aracılığıyla bir kez daha anayasal bir sınava tabi tutulacak bir sürecin bir parçası ve art arda gösterdiğim gibi, sonuç ne olursa olsun bu anayasal yoldan geçeceğim" dedi.

Muhalefet lideri Raila Odinga ve koalisyon ortağı National Super Alliance Partisi, Odinga’nın seçimlerde yüzde 1 oranında aldığı oy sonucunda bir sonraki eylem planına hazırlanacaklarını bildirdi.

Yorumlar