Yunanistan'da emekliler sokağa indi

Ülkenin farklı yerlerinden otobüslerle başkent Atina'ya gelen yaklaşık 5 bin emekli, kemer sıkma önlemlerini protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da emekliler sokağa indi

Yunanistan meclisinde hükümet tarafından teklif edilen emeklilere bir defalık ikramiye onaylanırken, meclisin önünde toplanan binlerce emekli kemer sıkma önlemlerine karşı protesto düzenledi.

Çeşitli emekli sendikalarının çağrısıyla ülkenin farklı yerlerinden otobüslerle başkent Atina'ya gelen yaklaşık 5 bin emekli, meclisin de bulunduğu Sintagma Meydanı'nda toplandı.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı uygulanan kesintiler sebebiyle gelirlerinin ortalama yarısını kaybeden emekliler, kemer sıkma önlemlerine karşı yürüyüş düzenledi.

Kendilerine yılbaşından önce bir defalık dağıtılacak ikramiyeyi yetersiz bulan emekliler, gelirlerinde anlamlı bir artış talebinde bulunduklarını dile getirdi.

Başbakanlık Konutu'na yürüyen göstericiler, yapılan pazarlığın ardından polis engelini aştı. Emekli sendikalarının temsilcilerinden oluşan 8 kişilik heyet ise başbakanlıkta hükümet yetkilileriyle bir araya gelerek taleplerini iletti.

Öte yandan, Yunanistan meclisinde dar gelirli emeklilere dağıtılacak yılbaşı ikramiyesi mecliste bazı muhalefet partilerinin de desteğiyle 196 evet oyu alarak geçti. Ana muhalefet Yeni Demokrasi partisinin kararıyla 61 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras geçen hafta sürpriz bir hamleyle hedefin üzerinde gelen faiz dışı bütçe fazlasını gerekçe göstererek, 617 milyon avroluk miktarın geliri 850 avrodan düşük olan 1 milyon 600 bin emekliye dağıtılacağını açıklamıştı.

Ancak, hamle ülkenin kreditörleri tarafından hoş karşılanmamış ve bu kararın kurtarma paketi kapsamında olmadığını belirten Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Yunanistan'a sağlanan borç hafifletme kararlarının rafa kaldırıldığını bildirmişti.

Yorumlar