Sırpların bombaladığı cami açılıyor

Bosna’da 1993’te Sırpların temeline dinamit yerleştirerek yıktığı tarihi Ferhadiye Camii, yeniden ibadete açılıyor. 

Google Haberlere Abone ol
Sırpların bombaladığı cami açılıyor

Bosna'da 23 yıl önceki savaş sırasında Sırplar tarafından ağır hasar verilen Ferhadiye Camii, yıkılışının yıl dönümü olan 7 Mayıs'ta düzenlenecek törenle yeniden ibadete açılacak.

Banja Luka Müftüsü Osman Kozlic, ülkenin sembollerinden biri olan Ferhadiye Camii'nin yeniden açılmasının sadece Bosna için değil, tüm bölge için önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Caminin yarım kalan restorasyon çalışmalarının Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yapıldığını belirten Kozlic, “Açılışa yurt içi ve yurt dışından üst düzey katılım olacak. Konuklarımız arasında hiç kuşkusuz en önemlileri Türkiye'den gelecek heyet olacak. Açılışımıza Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılmasını yürekten istiyoruz" dedi.

Osmanlı döneminde Bosna Sancak Beyi olan Ferhat Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan Ferhadiye Camii, ülkedeki en önemli Osmanlı miraslarından biri. Bosna'daki savaşın devam ettiği 7 Mayıs 1993 tarihinde temeline dinamit döşenerek yıkılan tarihi cami, 2001 yılında Bosna Hersek İslam Birliği'nin öncülüğünde başlatılan çalışmalarla yeniden inşa edilmeye başladı ancak çalışmalar kaynak yetersizliği nedeniyle birçok kez durma noktasına geldi. Caminin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adaylık süreci de devam ediyor. Bosna'daki savaş boyunca 614 cami, 218 mescit, 69 Kur'an kursu, 4 tekke, 37 türbe ve 405 diğer vakıf eseri Sırp ve Hırvatlar tarafından yıkılmıştı.

Yorumlar