'Savaşta Tecavüz-Görünmeyen İzler' Saraybosna'da gösterildi

Bosna'daki savaşta, kadın ve erkeklerin maruz kaldıkları cinsel istismarları konu alan belgeselin galası Saraybosna'da yapıldı

Google Haberlere Abone ol
'Savaşta Tecavüz-Görünmeyen İzler' Saraybosna'da gösterildi
Bosna'da 1992-1995 yıllarındaki savaşta, ülke genelindeki toplama kamplarında tutulan kadın ve erkeklerin maruz kaldıkları cinsel istismarları konu alan "Savaşta Tecavüz-Görünmeyen İzler" isimli belgeselin galası Saraybosna'da yapıldı.

Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği ile yönetmen Avdo Huseinovic'in işbirliğinde çekilen belgeselin Bosna Kültür Merkezi'ndeki gösterimine siyasiler, diplomatlar ve vatandaşlar katıldı.

Yönetmen Huseinovic, burada yaptığı açıklamada, belgeselin tüm bölge için "şok edici" olduğunu belirterek "Filmdeki bazı olaylar inanılır gibi değil. Bir yıl boyunca bu film üzerinde çalıştık. Hala anlamakta zorlandığım noktalar var. Hala filmdeki insanların anlattıklarını anlamakta zorlanıyorum." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Jasmin Meskovic de bu belgesel aracılığıyla vatandaşlara net bir mesaj göndermek ve onları 1992-1995 yıllarında toplama kamplarında yaşananlar hakkında bilgilendirmek istediklerini dile getirerek "Kamplardaki erkekler dahi bu zulümden kurtulamadı. Çok sayıda erkek de cinsel istismara maruz kaldı, köle gibi para karşılığı satıldı." diye konuştu.

Belgesel aracılığıyla gerçeği aktarmak istediklerini söyleyen Meskovic, "Bu ülkeye verilebilecek en güzel hediye gerçektir." dedi.

Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliğinin verilerine göre, savaş yıllarında kurulan toplama kamplarında aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 25 bin kişi cinsel istismara maruz kaldı. Kadın, çocuk ve erkeklere yönelik cinsel istismarlar, Bosna Hersek'te uzun yıllardır "yasaklı konu" olarak nitelendiriliyordu.

66 dakikalık belgeselin çekimleri Zvornik, Bijeljina, Tuzla, Saraybosna, Kalinovik, Miljevina, Brcko, Kladanj, Vlasenica, Vogosca ve Kiseljak'ta gerçekleştirildi.

Yorumlar