Makedon polisinin saldırısında 300 mülteci yaralı

Makedon polisinin müdahalesi sonucunda aralarında çocukların da bulunduğu 300 sığınmacı yaralandı

Google Haberlere Abone ol
Makedon polisinin saldırısında 300 mülteci yaralı

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Yunanistan'ın, Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında sınırı geçmeye çalışan sığınmacılara dün yapılan müdahalede yaklaşık 300 kişinin yaralandığını bildirdi.

MSF, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, sınırı geçmeye çalışan sığınmacılara yönelik yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombası kullanıldığını belirtti.

Örgütün yoğunluk sebebiyle iki sağlık birimi daha kurduğu ifade edilen açıklamada, en az 10 kişinin Makedon polisi tarafından yaklaşık bir saat dövüldüğü, 40 kişinin ise plastik mermilerle yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, 5 ila 15 yaşlarında 30 çocuğun gazdan etkilendiği, 200'ü solunum problemleri yaşayan yaklaşık 300 kişinin MSF doktorları tarafından tedavi edildiği bildirildi.

MSF'nin Yunanistan temsilcisi Jose Hulsenbek, bir aydan fazla süredir sınırda bekleyen sığınmacılarda büyüyen bir gerilim ve öfkenin hakim olduğunu ifade ederek "Yaşananlar, Avrupa'da insani koruma ve güvenlik arayışı içinde olan insanlara bunu sağlayamayan Yunanistan'da binlerce insanın sıkışıp kalmasının kaçınılmaz bir sonucudur" değerlendirmesinde bulundu.

MSF için çalışan doktor Conor Kenny, kliniklerin tüm gün boyunca dolu olduğunu, üç çocuğun başlarına plastik mermi isabet ettiğini aktardı.

Günlerdir Yunanistan-Makedonya sınırında bekleyen sığınmacılardan yaklaşık 500'ü, Makedonya ordusu tarafından sınıra yerleştirilen tel örgüleri yıkmaya çalışınca Makedon polisinin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. Sığınmacıların taş ve sopalarla karşılık vermesi üzerine çıkan olaylarda çok sayıda sığınmacı yaralanmış, yaralanan 15 Makedon polisi hastaneye kaldırılmıştı.

Yaklaşık 12 bin sığınmacının bulunduğu İdomeni'deki kampta bir aydır sınırın açılmasını bekleyen sığınmacılar ağır koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Yorumlar