Kosova'da muhalefet çadır kurdu

Dışişleri Bakanı Thaci'nin Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek isteyen muhalefet partileri, meclis binası önünde çadır kurdu

Google Haberlere Abone ol
Kosova'da muhalefet çadır kurdu

Kosova'da aylardır süren iktidar-muhalefet krizi, muhalefet partilerinin bugün başlattığı çadırlı eylemle yeni bir boyut kazandı.

Mevcut hükümetin istifasını talep eden muhalefetteki Kendin Karar Al Hareketi, Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ve Kosova İnisiyatifi partileri, Dışişleri Bakanı Hashim Thaci'nin Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek için meclis binası önünde çadır kurdu.

AAK Genel Başkanı Ramush Haradinaj, yaptığı açıklamada, muhalefetin hükümet karşıtı protestolarında bugün yeni bir sayfa açıldığını belirterek, Başbakan İsa Mustafa ve Dışişleri Bakanı Thaci'yi muhalefetin karşı olduğu bazı anlaşmaları zorla uygulamakla suçladı.

Geçen cuma günü milletvekilliği görevinden istifa eden Haradinaj, çadırlı protesto eylemi için gerekli tüm izinlerin alındığına işaret etti.

Kendin Karar Al Hareketi Genel Başkanı Visar Ymeri de çadırlı eylemlerinin hükümet istifa edene dek süreceğini vurgulayarak, Thaci'nin Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Kosova İnisiyatifi Genel Başkanı Fatmir Limaj ise vatandaşlara kendilerine destek olma çağrısında bulundu.

Protestonun organizatörleri, meclis önündeki meydana dört büyük çadır kurarken, eyleme destek verecek vatandaşların da kendi çadırlarını kurabileceği bildirildi.

Kosova ve Sırbistan arasında AB'nin ara buluculuğundaki müzakerelerde, 25 Ağustos'ta üzerinde uzlaşılan ve Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulması ve Karadağ-Kosova sınırının revize edilmesini öngören anlaşmaya karşı çıkan muhalefet, yaklaşık altı aydır meclis çalışmalarını boykot ediyor.

Birçok kez mecliste gaz bombası atarak oturumların yapılmasını engelleyen muhalefet partileri, düzenledikleri protestolarda da hükümeti istifaya çağırıyor.

Yorumlar