İzzetbegoviç'ten Karadzic kararına ilk yorum

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç, "Karadzic hakkındaki karar, Nuremberg'den sonra Avrupa'daki en büyük savaş suçu kararı" dedi

Google Haberlere Abone ol
İzzetbegoviç'ten Karadzic kararına ilk yorum

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'in 40 yıl hapse mahkum edilmesine ilişkin "Karadzic hakkındaki karar, Nuremberg'den sonra Avrupa'daki en büyük savaş suçu kararı" dedi.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) kararını açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen İzetbegoviç, bugünün Bosna Hersek için tarihi bir gün olduğunu belirterek, yakın tarihte yaşanan gerçeğin büyük bir kısmının, bu kararla onandığını kaydetti.

Karadzic hakkındaki kararın, Bosna Hersek'in geleceği üzerinde de etkisi olması gerektiğini söyleyen İzetbegoviç, verilen cezanın savaş mağdurları, Bosna Hersek ve tüm bölge için önemli olduğunu vurguladı.

İzetbegoviç, kararı önemli kılan noktanın kötü bir ideoloji ve politikaya karşı verilmesi olduğunu kaydederek, "Yüksek dünya standartlarında 6 yıl süren davanın akabinde, siyasi ve askeri güçlerin lideri olan şahıs, ülke topraklarının yarısında etnik temizlik yapmak, insanları toplu halde sınır dışı etmek, toplama kampları kurmak, toplu katliamlar yapmak, esir sivillere işkence etmek ve Srebrenitsa'da soykırım gerçekleştirmekten dolayı hüküm giydi" ifadesini kullandı.

Kararın sadece bölge için değil, tüm dünya için önemli olduğunu belirten İzetbegoviç, "Karadzic hakkındaki karar, Nuremberg'den sonra Avrupa'daki en büyük savaş suçu kararı" dedi.

İzetbegoviç, verilen kararın Karadzic gibi, Slobodan Milosevic gibi liderlerin de cezasız kalmayacağını gösterdiğini vurgulayarak, "Er ya da geç yaptıklarından dolayı ceza alacaklar. Karar, Bosna Hersek ve Bosna Hersek halkı için son derece önemli" diye konuştu.

SDS MEMNUN DEĞİL

Bu arada, Karadzic'in kurucularından olduğu Sırp Demokratik Partisi (SDS) Genel Başkanı Mladen Bosic, kararın "adil olmadığını" savundu.

Yorumlar