İzzetbegoviç'ten Bosna'daki referanduma tepki

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic, "Geçmişte Sırpların bu tarz davranışlarının nasıl sonuçlandığını gördük. İpi koparana kadar çekmeye devam edecek ve sonunda sırtlarının üzerine düşecekler" dedi

Google Haberlere Abone ol
İzzetbegoviç'ten Bosna'daki referanduma tepki
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS), 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanması için yapılan referanduma ilişkin, "Geçmişte Sırpların bu tarz davranışlarının nasıl sonuçlandığını gördük. İpi koparana kadar çekmeye devam edecek ve sonunda sırtlarının üzerine düşecekler." dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Boşnak lider, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve destekçilerinin "anayasaya aykırı" davranarak yasa dışı bir yola girdiklerini vurgulayarak, bu eylemin uluslararası toplumun taleplerine de aykırı olduğunu ifade etti.

Sırpların sınırları aşan inadıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren İzetbegovic, "Geçmişte Sırpların bu tarz davranışlarının nasıl sonuçlandığını gördük. Bu ilk defa yaptıkları bir inat değil. İpi koparana kadar çekmeye devam edecek ve sonunda sırtlarının üzerine düşecekler." dedi.
Referandumu düzenleyenlere yaptırım uygulanması konusunu da değerlendiren İzetbegovic, referandumun hem Dayton Barış Antlaşması'na hem de ülkenin anayasasına aykırı olduğunu, Dodik'in, kendisini ve destekçilerini yalnızlığa sürüklediğini kaydetti.

İzetbegovic, Sırp lider Dodik'in "Birilerini hapsetmek isteyenler, tüm referandumu hapsetsin" açıklamasına ilişkin de, "Tüm referandum hapsedilemez ancak halkı bu yöne sürükleyenler hapsedilebilir." ifadesini kullandı.

Uluslararası toplumun vereceği tepkiye de değinen Boşnak lider, "Uluslararası toplumun tepkisinin sürekli olacağını düşünüyorum. Saddam'ın, Kaddafi'nin ve Milosevic'in nasıl meydan okuduğunu gördük. ABD'ye, AB'ye, Venedik Sözleşmesi'ne, Yüksek Temsilciliğe, Barışı Uygulama Konseyi'ne karşı böyle davranıp bunun sonuçlarının olmaması imkansız. Bosna Hersek'in anayasal düzeni savunulacak. Uluslararası toplum da otoriteyi savunacak." şeklinde konuştu.

Yorumlar