Bosna Hersek'te tartışmalı referandum

Bosna Hersek'te Sırp Cumhuriyeti Günü'nün yasalaşması için yapılan referandum tepki çekiyor

Google Haberlere Abone ol
Bosna Hersek'te tartışmalı referandum
Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS), 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanması için yapılan referandumda Sırp siyasiler de oylarını kullandı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Mladen İvanic, Sırp Cumhuriyeti'nin idari merkezi Banja Luka'da oyunu kullanırken, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik Banja Luka yakınındaki Laktasi'de sandığa gitti.

İvanic, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, referandumun "yapılması gereken en sağlıklı ve anlayışlı çözüm" olduğunu savunarak, "9 Ocak'ı kutlamak istemeyenler kutlamasınlar." dedi.
Gün sonuna kadar her şeyin normal seyrinde devam edeceği kanaatinde olduğunu söyleyen İvanic, referanduma karşı çıkacak herhangi bir sebep olmadığını, başka bir referandumdan bahsetmenin ise "siyasi bir macera olacağını" ifade etti.

Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik de bugünün kendileri için "bayram havası" niteliğinde olduğunu vurgulayarak, "Şu ana kadar aldığım duyumlara göre her şey yolunda ve oy kullanımıyla ilgili sıkıntı yok." diye konuştu.

Dodik, entite sınırları içinde yaşayan vatandaşlara sandığa gitmeleri çağrısı yaparak, "Bu akşamki sonuçlar bizi çok mutlu edecek. Önümüzdeki günlerin ne getireceği belli olmaz. Hep birlikte göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"SREBRENİTSA İÇİN SIRADAN BİR GÜN"

Öte yandan, Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan Srebrenitsa'nın Boşnak belediye başkanı Camil Durakovic, referandumun Srebrenitsa'da "yasa dışı" olduğunu belirterek, "Referandumun, entite içinde yasa dışı olduğu tek yer burası. Bütün entitede böyle olmalıydı." dedi.

Referandumu Düzenleme Komisyonunun, belediye yetkililerinin bilgisi dışında kurulduğunu anımsatan Durakovic, "Oy sandıklarının nerede bulunduğu konusunda herhangi bir fikrim yok. Bugün Srebrenitsa için sıradan bir gün. Kimsenin endişelenmesini gerektirecek bir durum yok." diye konuştu.

Bu arada, Referandumu Düzenleme Komisyonu Başkanı Sinisa Karan, düzenlediği basın toplantısında, TSİ 10.00 itibarıyla kayıtlı seçmenlerin yüzde 6,31'lik kısmının oy kullandığını açıkladı.

Karan, ülkenin güneyindeki Gacko'ya bağlı Kula beldesinde teknik ve güvenlikle alakalı bir sorun yaşandığını ve 102 kayıtlı seçmenin bulunduğu sandığın başka bir okula taşındığını aktardı.
Şehir dışından gelen birkaç kişinin "sorun çıkarmak istediğini" savunan Karan, polisin duruma müdahale ettiğini ve "büyütülecek bir durumun" olmadığını kaydetti.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu belirttiği referandumda oy kullanma işlemi TSİ 20.00'de sona erecek. Resmi olmayan ilk sonuçların ise gece yarısına kadar açıklanması bekleniyor.

Referandumda vatandaşlara "9 Ocak’ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasını destekliyor musunuz?" sorusu yöneltiliyor.

Yorumlar