Avrupa'da insanlık ayıbı; sığınmacılara av muamelesi

Sığınmacılara yönelik dışlama politikası eleştirilen Avrupa'da yeni bir skandal daha ortaya çıktı. AB üyesi Bulgaristan'da kendilerini “sığınmacı avcısı” olarak adlandıran çeteler, ülkeye yasadışı yollarla giren sığınmacılara kötü muamelede bulunuyor. Bulgar hükümeti ise bu kişilere ödül veriyor

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da insanlık ayıbı; sığınmacılara av muamelesi

Bulgaristan’da son günlerde kendilerini "sığınmacı avcısı" olarak adlandıran aşırı sağcı çetelerin yasa dışı yollardan ülkeye giren sığınmacı ve göçmenlere kötü muamelede bulunmaları tepki topluyor.

Çoğunlukla sabıkalılardan oluşan çeteler, yakaladıkları sığınmacıları ellerini bağlayarak Türkiye'ye geri dönmeye zorluyor. Çetelerin bazen sosyal medyadan paylaştığı görüntüler tepki çekiyor.

Sosyal medyada sığınmacıların Türkiye sınırı yakınlarında yakalanması, yere yatırılması ve ellerinin bağlanmasını gösteren bir görüntünün sahibi olduğu belirlenen Petar Nizamov adlı bir kişi gözaltına alındı.

Çekilen görüntüde Nizamov'un bozuk bir İngilizce ile, korku içinde yerde yatan kişilere “Burası Bulgaristan, Türkiye’ye geri gidin” sözleri ise siyasi çevrelerin tepkisine neden oldu.

Nizamov, arkadaşları ile birlikte "devletin yetersiz kaldığı sınır koruma çalışmalarına destek verdiğini" öne sürüyor. Nizamov’un ve çetesinde yer alan birçok kişinin sabıkalı olduğu belirtiliyor.

Başbakan Boyko Borisov, sınırı yasa dışı yollardan geçenleri yakalayanlara başlangıçta destek verirken, daha sonra tavır değiştirerek onların da suç işlediklerini söyledi. Borisov ayrıca, sivil çetelerin sığınmacılarını bağlamak için kullandıkları plastik bağların Bulgarcada “domuz kuyrukları” olarak adlandırılmasına da tepki göstererek, bu tanımın Müslümanlara hakaret olarak algılanabileceğine işaret etti.

İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova da, “Günümüzde artık sadece sınırlardaki yasa dışı geçişlerle değil, bunlardan yararlanmak isteyenlere karşı da mücadele etmek zorundayız.” dedi.

Sığınmacılar konusundaki uygun tavrın ancak yetkili organlarınca alınabileceğini anımsatan Bıçvarova, “Sözde gezinmeye çıkan, kendini ‘vatansever’ diye tanımlayan bir takım kişiler sığınmacıları geri gönderme veya onları gözaltına alma kararı alamaz" ifadesini kullandı.

Bıçvarova, bu tür "şöhret arayışlarına" müsamaha gösterilmemesi gerektiğini vurguladı.

Parlamentoda grubu olan milliyetçi Vatansever Cephe (PF) Partisi Eş Başkanı Valeri Simeonov, sığınmacı avına çıkan mahalli maganda çetelerinin yakaladıkları kişileri soymayı amaçladıklarını belirterek polisin bu tür suç gruplarına karşı sert önlemler alması gerektiğini ifade etti.

 

Yorumlar