Aliya İzzetbegoviç'in Varoluş Mücadelesi Paneli

Server Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Tezel, "Aliya, Müslümanların kulluk bilinciyle sözünün hak olmasına, söylerken hiçbir otoriteden korkmamasına ve İslam ile Müslüman arasında oluşan mesafeye dikkati çekerek bu vaziyetin düzeltilmesine çaba göstermiştir" dedi

Google Haberlere Abone ol
Aliya İzzetbegoviç'in Varoluş Mücadelesi Paneli

Server Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Tezel, Bosna Hersek'in kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in, Müslümanların kulluk bilinciyle sözünün doğru olmasını, görüşünü ifade ederken hiçbir otoriteden korkmamasını öğütlediğini söyledi.

Vakıf tarafından Bosna Hersek'in 24'üncü bağımsızlık yıl dönümü dolayısıyla "Avrupa'daki Müslüman; Aliya İzzetbegoviç'in Varoluş Mücadelesi Paneli" düzenlendi.

Tezel, Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in bağımsızlık yıl dönümünü kutladı. Bu vesileyle Aliya İzzetbegoviç'i anma ve anlama programı düzenlediklerini anlatan Tezel, "İslam toplumlarının uyanışını kendisine dert edinmiş olan Aliya İzzetbegoviç'in düşüncelerinin hareket noktası, Müslümanların dinlerini kaynağından öğrenerek şuurlanmaları ve ahlaklı şekilde Allah'a kul olabilmektir. Aliya, Müslümanların kulluk bilinciyle sözünün hak olmasına, söylerken hiçbir otoriteden korkmamasına ve İslam ile Müslüman arasında oluşan mesafeye dikkati çekerek bu vaziyetin düzeltilmesine çaba göstermiştir" diye konuştu.

İzzetbegoviç'in gençlik yıllarındaki çalışmaları, hapishane hayatı, özgürlüğe kaçışı ve daha sonra siyasetçi olarak önce kendi insanının gelişimi ve İslamlaşması hedefine yöneldiğine vurgu yapan Tezel, "Aliya İzzetbegoviç, Avrupa'nın ortasında Avrupa'ya rağmen, Avrupa'da varolmanın nasıl olduğu konusunda tarihe not düşülmüş bir mücadeleyi ve ahlaki perspektifi sunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Tezel, konuşmasında İzzetbegoviç'in sözlerinden örnekler vererek, "Ruhun şad olsun Aliya İzzetbegoviç. Seni anıyoruz, inşallah anlarız" dedi.

Panele Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko da katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Süleyman Gündüz'ün moderatörlüğünde, "Aliya İzzetbegoviç'in kişiliği ve mücadelesi", "Aliya İzzetbegoviç'in Siyaset ve Savaş Ahlakı", "Aliya İzzetbegoviç'in kültür, medeniyet ve savaş ahlakı" anlatıldı.

Yorumlar