Helal Akreditasyon Kurumu kuruluyor

- Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "Ekim ayında Türkiye OECD ve G20 içinde büyümede bir numara olmuştur. Üçüncü çeyrekte ise 9,6 bir büyüme tahmininde bulunuyorum. Bunun da çok büyük bir kısmı üretimden, yatırımdan ve ihracattan gelecek" - "Benzin ve mazot fiyatlarıyla ilgili otomatik olarak kurulmuş olan bir sistem var; buna ne hükümet ne de Enerji Bakanlığı karar veriyor. Gerek kur, gerekse dünyadaki enerji fiyatlarıyla ilgili artış doğrudan oraya yansıtılıyor"

Google Haberlere Abone ol
Helal Akreditasyon Kurumu kuruluyor

TBMM (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekim ayında Türkiye OECD ve G20 içinde büyümede bir numara olmuştur. Üçüncü çeyrekte ise 9,6 bir büyüme tahmininde bulunuyorum. Bunun da çok büyük bir kısmı üretimden, yatırımdan ve ihracattan gelecek." dedi.

Zeybekci, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Eximbank'ın sadece bankalardan teminat getirenlere kredi vermesi durumunun bankacılık ve kredilendirme anlamındaki ilkelere aykırı olduğunu, dolayısıyla Merkez Bankası Kanununda bu konu ile ilgili değişiklik yaptıklarını ve uygulamasına başlandığını belirten Zeybekci, "Eximbank artık değerlendirmesini yaparak, risk alarak ya da ipotek alarak kredi veriyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran ziyareti sırasında Merkez Bankaları arasında bir anlaşma yapıldığına, iki ülke parası üzerinde ticaret yapma noktasındaki engelin kalktığına işaret eden Zeybekci, bankaların bunu yapabilir hale geldiğini aktardı.

Türkiye'nin domuz eti ithalatı konusuna da değinen Bakan Zeybekci, domuz etinde 2012 yılında ithalatın 201 dolar seviyesinde olduğunu, 2016 yılında ise bin 93 dolarlık bir ithalatın gerçekleştiğini bildirdi.

Zeybekci, aradaki yıllarda ise herhangi bir ithalatın söz konusu olmadığını kaydetti.

Akaryakıta yapılan zam oranlarına ilişkin de Bakan Zeybekci, benzin ve motorin fiyatlarıyla ilgili kurulmuş otomatik bir sistem bulunduğunu, dolayısıyla artış ve da düşüş fiyatlarına herhangi bir kurumun müdahalesinin olmadığını ifade etti.

Gerek döviz kuru gerekse enerji fiyatlarındaki etkili artışın bu otomatik sisteme aktarıldığını belirten Zeybekci, "Benzin ve mazot fiyatlarıyla ilgili otomatik olarak kurulmuş olan bir sistem var; buna ne hükümet ne de Enerji Bakanlığı karar veriyor. Gerek kur, gerekse dünyadaki enerji fiyatlarıyla ilgili artış doğrudan oraya yansıtılıyor. Otomatik olarak çalışan bir mekanizma var. Ekonomilerin de böyle olması lazım, fiyat belirleme mekanizmalarının da böyle olması lazım. Bu çalışma son derece sağlıklıdır." değerlendirmesini yaptı.

- Büyüme ve ihracat

Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Ekim ayı itibarıyla tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Ekim tarihi itibarıyla tarihimizin en yüksek ihracat artışını gerçekleştirdik. Yüzde 15,6 oranında ihracat gerçekleştirdik. Büyümeyle ilgili olarak da geçen sene bu ülkedeki işgal girişimine rağmen, bu ülkeyle ilgili her türlü antipropagandaya rağmen, ülkeye giren doğrudan yabancı sermaye girişi, ihracatımızın performansı artı üretim ve kapasite kullanım oranlarıyla ilgili de inanılmaz rakamlar ortaya çıkıyor ki ilk yarıda yüzde 5,1'lik bir büyüme geldi. Yüzde 5,1'lik büyümenin yüzde 2,2'si ihracattan yüzde 1,7'si de yatırımlardan yani üretimden geliyor. Büyümenin 3,9'u tam istediğimiz noktadan geliyor. Ekim ayında Türkiye OECD ve G20 içinde büyümede bir numara olmuştur. Üçüncü çeyrekte ise 9,6 bir büyüme tahmininde bulunuyorum. Bununda çok büyük bir kısmı üretimden, yatırımdan ve ihracattan gelecek. Türkiye yıl sonu itibarıyla yüzde 6,5'luk bir büyümeyle yılı kapatacak. Bu dünyanın hakikaten hayretle takip ettiği, takdirle takip ettiği bir büyümedir. Dünyadaki tüm kuruluşlar, Türkiye ile ilgili büyüme rakamlarını 3 defa revize ettiler. Kasım sonu Aralık başı gibi tekrar bazıları revize edecektir."

Yorumlar