2018 Yılı Bütçe Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonunda

- AK Parti Zonguldak Milletvekili Çaturoğlu: - "Türkiye Cumhuriyeti'nde yasakları koyan değil, kaldıran ve bizim de en sevdiğimiz insan konumunda olan Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a yönelik bu sözleri (CHP'li Tezcan'ın sözleri) kınıyoruz" - HDP'li Kürkcü: - "Meclis kültürel değerlerimizin, yurttaş haklarının ve kendi haklarının savunulması konusunda kötü bir sınav verdi"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçe Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleriyle ilgili, "Türkiye Cumhuriyeti'nde yasakları koyan değil, kaldıran ve bizim de en sevdiğimiz insan konumunda olan Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a yönelik bu sözleri kınıyoruz." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Meclis, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2018 yılı bütçeleri görüşülüyor.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, TBMM bütçesine ilişkin konuşmasında, Meclis bünyesinde aynı görevi yapanlar arasında özlük hakları ve maaş farkları bulunmasının, taşeron işçi çalıştırılmasının doğru olmadığını belirterek, bu eşitsizliğin giderilmesini istedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ise konuşmasında, CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Çaturoğlu'nun Türk demokrasi tarihinde faşist ilişkileri kuran siyasi partinin CHP olduğu şeklindeki sözleri ise CHP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

Erdoğan'a yönelik bu tip sözlere asla izin vermeyeceklerini dile getiren Çaturoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nde yasakları koyan değil, kaldıran ve bizim de en sevdiğimiz insan konumunda olan Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a yönelik bu sözleri kınıyoruz." şeklinde konuştu.

-"KHK'lere hiçbir şey demiyorsunuz"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da AK Parti'nin tüm hesaplarını sürekli iktidarda kalma mantığı üzerine yaptığını, uygulamalarına da bunu yansıttığını ileri sürdü.

Bekaroğlu, CHP'li Tezcan'ın Erdoğan'a yönelik sözleri nedeniyle AK Parti'li milletvekillerinin gösterdiği tepkiye işaret ederek, "Siz sürekli 'yargı bağımsız, yargı bağımsız' deyip durmuyor musunuz? Bu iş de yargıya gitmiş zaten, kararı verir öyleyse." ifadesini kullandı.

Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK), TBMM gündemine alınmamasının demokrasi açısından büyük bir kayıp olduğunu öne süren Bekaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın bu duruma tepki göstermesi gerektiğini söyledi. Bekaroğlu, "TBMM'yi ortadan kaldıracak girişimler oluyor bu KHK'lerde, siz hiçbir şey söylemiyorsunuz." dedi.

-"Meclis camisine dokunmayın"

TBMM yerleşkesindeki caminin çok özel bir yapı olduğunun altını çizen Bekaroğlu, "Cumhuriyet tarihinde yapılan en özgün camilerden biri. Bunu yıkıyoruz. Niye yıkıyoruz? Çünkü büyük bir camiye ihtiyaç var. Sayın Başkanın söylediği gibi değil, Meclise fazla fazla yetiyor bu cami." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin eski olan her şeye karşı durduğunu, onu yıktığını ama yerine yenisini de koymadığını iddia eden Bekaroğlu, "Meclis camisine dokunmayın. Bu camiyi bir an önce açın." diye konuştu.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, TBMM Başkanlığı bütçesine ilişkin konuşmasında, Meclis camisinin Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli sivil mimari yapıtlarından biri olarak korunması gerektiğini vurguladı.

Kürkcü, TBMM'nin hak ve değerlerin korunması konusunda gerekli özeni göstermediğini savunarak, "Meclisimiz kültürel değerlerimizin, yurttaş haklarının ve kendi haklarının savunulması konusunda kötü bir sınav verdi. Hiçbir ödülü hak etmiyor." ifadelerini kullandı.

MİT Müsteşarlığının bütçesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kürkcü, "15 Temmuz darbe girişimini haber alıp çözümü, kamu kurumlarının önüne koyamayan bir istihbarat teşkilatının, aldığı parayı hak etmediğini" düşündüğünü söyledi.

-"Torba kanunu kaldıralım"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da TBMM'nin üzerinde önemle durması gereken konuların denetim ve yasama olduğunu, bu konulara gereken hassasiyetin gösterilmesini beklediklerini kaydetti.

Ayhan, toplumun değişen dinamikleri ve bunlar doğrultusundaki taleplerinin hızla karşılanabilmesinin gerekliliğini anladıklarını ancak yasama faaliyetinin de kapsamlı çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmasını ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

"Torba kanun uygulamasını bir şekilde kaldıralım." diyen Ayhan, birbiriyle alakasız konuların bir araya getirildiği torba kanunların yasama faaliyetine uygun olmadığını söyledi.

-"Bende pilav bütçe komisyonu izlenimini uyandırıyor"

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı'nın konuşmasında "Plan Bütçe Komisyonunun adı bende pilav bütçe komisyonu izlemini uyandırıyor." şeklindeki sözlerine, AK Partili bazı milletvekilleri komisyona hakaret niteliği taşıdığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

"Yeni halkla ilişkiler binasını 30 yılı doldurmadan yıkmaya kalkmak plansızlığın göstergesidir." ifadesini kullanan Gaydalı, söz konusu binanın ihtiyacı karşılamadığı gerekçesiyle yıkılmasının konuşuluyor olmasının israf anlamına da geldiğini kaydetti.

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı CHP'li Tezcan'ın Erdoğan'a yönelik sözleriyle haddini aştığını belirterek, bu sözlerini bir an önce düzeltmesini beklediklerini dile getirdi.

Erdoğan'ın halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak millet iradesinin en güzel göstergesi haline geldiğini ifade eden Taşcı, "Cumhurun başkanı 2017 yılında 38 ile gitmiş, milletin ayağına gitmiş, milletle buluşmuş kurumların sorunlarına dinleyerek, bakanlıklara taşımış. Bu güzel hizmetlere teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Taşcı, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Genel Kurulu açarak, milletvekilleriyle burada gösterdiği kahramanlığın hain girişimin önlenmesinde büyük katkısı bulunduğunu belirterek, Kahraman'a teşekkür etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, konuşmasında Meclis Başkanlık Divanında yer alan milletvekillerinin farklı haklara sahip olmasını doğru bulmadığını, bunun eşitlik ilkesini zedelediğini dile getirdi.

Konuşmasında Cumhurbaşkanlığının bütçesine değinen Kuşoğlu, kendilerine gönderilen mali tablonun eksikleri ve hataları olduğunu ileri sürdü.

Kuşoğlu, bunların giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, Plan ve Bütçe komisyonunun tartışmaların rakamlar üzerinden yürütüldüğü bir mecra olmasını beklediklerini aktardı.

Milletvekillerinin konuşmalarının tamamlanmasının ardından Meclis, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2018 yılı bütçeleri üzerinde soru-cevap işlemine geçildi.

Yorumlar