Sözcü gazetesi sahibi ve çalışanları hakkındaki dava

- Hakkında yakalama kararı bulunan Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay'ın da aralarında bulunduğu biri tutuklu 4 sanığın yargılandığı davada, sanıklar savunmalarını tamamladı - Firari sanık Akbay'ın yazılı gönderdiği 5 sayfalık savunma metni, avukatı tarafından okundu - Duruşma, tanıkların dinlenilmesi amacıyla yarına ertelendi

Google Haberlere Abone ol
Sözcü gazetesi sahibi ve çalışanları hakkındaki dava

İSTANBUL (AA) - Sözcü gazetesinin sahibi sanık Burak Akbay'ın ''silahlı terör örgütünü yönetme'' ve ''terör örgütü propagandası yapma'' suçundan 30 yıla, biri tutuklu 3 sanığın ise ''silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme'' suçundan on beşer yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, sanıklar savunmalarını tamamladı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ağlayarak savunma yapan tutuksuz sanık Mediha Olgun, Mavi Marmara'nın tanığı olduğunu ve kitabını yazdığını söyledi.

Olgun, İsrail'i 7 yıldır yargılatmaya çalıştığını ve müşteki olduğunu anlatarak, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yardım suçlamasıyla yargılanmasına anlam veremediğini aktardı.

- "İsmimin FETÖ ile aynı yerde geçmesinden yoruldum"

Sözcü gazetesinde sorumlu müdürlüğü kabul ettiğini aktaran Olgun, "Sorumlu müdür olduğumda bugüne kadar görev tanımım, yayımlanan imzasız haberlerde hukuki olarak objektif sorumluluk üstlenmek. Benim haberlere onay verme yetkim hiç olmadı. Yetkisiz bir insan olarak nasıl yardım etmiş oldum. Mesele hapiste kalmak da değil. 249 kişi şehit olmuş. Bazı yanlışlar olabilir helali hoş olsun. İsmimin FETÖ ile aynı yerde geçmesinden çok yoruldum. Haksızlık olarak düşünüyorum." şeklinde savunma yaptı.

Olgun'un savunmasının ardından söz alan tutuksuz sanık Yonca Yücekaleli ise "Ben kendimi nasıl savunacağımı bilmiyorum. Ben orada muhasebede çalışıyorum. Savcılıktaki ifademde 3-4 satırlık bir bölüm var, o benim savunmam değildir. Avukatlarımın ifadesidir. Savunmamın aksine delil olmadığı halde FETÖ'den yargılanıyorum. Benim daha söyleyecek bir şeyim yok." dedi.

- Firari sanık Akbay'ın yazılı savunma metni okundu

Tutuksuz sanıkların savunmalarının ardından firari sanık Burak Akbay'ın yazılı gönderdiği 5 sayfalık savunma metnini avukatı Zülbiye Şahin okudu.

Akbay savunmasında, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı ve mahkememiz tarafından kabul edilen 73 sayfalık iddianamenin, Türkiye'de FETÖ'cü denince akla gelen ilk isimler olan Fehmi Koru ve Hüseyin Gülerce gibi hayatını cemaate adamış, Atatürk'ün kurmuş olduğu laik Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak isteyen, FETÖ elebaşının yanından ayrılmamış, Zaman gazetesinin kurucu yayın yönetmenliğini yapmış olan sahtekarların beyanlarına dayanarak hazırlanmış olduğunu üzülerek söylemeliyim." ifadelerini kullandı.

- "Fotomontaja başvurulmuştur"

FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen ile yan yana bir fotoğrafının olmadığını belirten Akbay, yazılı savunmasında, "Fotoğrafım olmadığı için fotomontaj gibi alçakça bir yola başvurulmuştur. Bu alçak haberlere karşı adalet önünde yapılan tüm hukuksal başvurulara rağmen yargı tarafından hiçbir etkili çözüm alınmamış olması kumpasın derecesini ve vahametini de gözler önüne sermeye yetmektedir." beyanında bulundu.

Kendilerini yapılan algı operasyonun FETÖ'nün "Ergenekon" ve "Balyoz" davalarında TSK'ya yaptığı kumpaslardan hiçbir farkının olmadığını iddia eden Akbay, FETÖ karşıtı ve Atatürkçü düşünceye sahip olduğunu kaydetti.

İddianameyi yazan savcı ve yalan ifade verdiklerini iddia ettiği Fehmi Koru ile Hüseyin Gülerce hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep eden Akbay, "Bu şahısların FETÖ bağlantılarının araştırılması sonucunda kimin FETÖ'cü olup olmadığı ortaya çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Sanık Akbay, yazılı savunma metninde şunları kaydetti:

"Dosya kapsamında yapılan araştırmalarda da ortaya çıktığı gibi, bende ByLock programı yok, şifreli 1 dolar yok, mali hiçbir bağlantım yok, FETÖ'nün okullarında okumadım, yurtlarında kalmadım, sosyal medya paylaşımlarım yok. Aleyhime kullanılan tek şey, süzme FETÖ'cü, FETÖ'nün has adamı Fehmi Koru'nun, güya babamdan duyduğunu iddia ettiği safsatalardır. Şimdi size soruyorum; hangi delil ile beni FETÖ örgüt yöneticisi yaptınız? Hangi delil ile bana tutuklama kararı çıkardınız?"

Burak Akbay'ın savunma metninin okunmasının ardından avukatlar beyanda bulundu.

Mahkeme heyeti avukatların beyanının ardından duruşmayı tanıkların dinlenilmesi için yarına erteledi.


Yorumlar