Yunanistan Türkiye'nin göçmen anlaşmasını iptalinden endişeli

Türkiye'nin AB ile vize serbestisi konusunda sığınmacıların geri abul anlaşmasını askıya alması ihtimali Yunan makamlarını yeni bir B planı araştırmasına yöneltti

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan Türkiye'nin göçmen anlaşmasını iptalinden endişeli

Türkiye ile AB arasında iplerin gerilmesi nedeniyle endişelenen Yunanistan, Türkiye'nin göçmen anlaşmasını terk etme tehdidi üzerine B Planı yapılması gerektiğini savunuyor.
Türkiye’nin vize serbestisi konusunda Ekim ayına kadar gelişme olmazsa geri kabul anlaşmasının askıya alınacağı yönündeki açıklaması, sığınmacılar konusunda politika değişikliği isteklerini gündeme getirdi. Yunan ve Alman siyasiler, 'B planı' oluşturulması gerektiğini dile getiriyor.

Alman Bild gazetesine konuşan Yunanistan Azınlıklar Bakanı Yiannis Mouzalas, Avrupa Birliği’nin alternatif bir plan hazırlaması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin sınırlarını yeniden açma ihtimaline karşı AB’nin önlem alması gerektiğini kaydeden Mouzalas, "Bizler endişeliyiz. Kesinlikle bir B planına ihtiyacımız var" dedi.

Geri kabul anlaşmasının bugüne kadar olduğu gibi uygulanamayacağı görüşünü dile getiren Alman Hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Barbel Kofler, Redaktionsnetzwerks Deutschland’a (RND) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin üç milyon Suriyeli mültecinin barınmasına yönelik adımlar atmasına rağmen, geri kabul anlaşmasındaki bir çok hususun tam olarak işlemediğini savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu haftasonu yaptığı bir açıklamada Avrupa Birliği'nin söz verdiği gibi Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahati uygulamaya almaması durumunda Ankara'nın anlaşmadan çekileceğini belirtmişti.

Uluslararası Göçmen Kurumu'na (IMO) göre Avrupa'ya 27 Temmuz'dan bu yana denizden 257 bin göçmen ve mülteci giriş yaparken, bunların en az 3 bin tanesi hayatını kaybetti.

 

Yorumlar